Braşov: Semida Szanto se ocupă de apicultură de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Semida Szanto se ocupă de apicultură de 35 de ani
Braşov: Semida Szanto se ocupă de apicultură de 35 de ani

Femeia a moştenit pasiunea pentru apicultură de la tatăl ei, iar astăzi, împreună cu familia are propria afacere. De asemenea, de aproximativ 30 de ani vinde, în Piaţa Star, cea mai bună miere.

Profil
NĂSCUTĂ:
24 septembrie 1952, Câmpulung Muscel, Argeş
FAMILIE: Căsătorită, patru copii şi şase nepoţi
STUDII: Opt clase primare

Albine, miere şi stupi. Acestea sunt lucrurile cu care Semida Szanto s-a obişnuit încă din copilărie. Toate secretele unui borcan cu miere de calitate le-a învăţat de la tatăl ei, care era apicultor. „Tata era un stupar renumit în zona în care locuiam. De mică stăteam pe lângă el şi furam meserie. Cel mai mult îmi plăcea să strâng mierea şi să învârt centrifuga“,  îşi aminteşte femeia. 

Vinde miere braşovenilor
De aproximativ 30 de ani, Semida Szanto vinde delicioasa miere în Piaţa Star, din centrul oraşului. De-a lungul timpului şi-a făcut clienţi fideli. Ea nu doar că vinde cea mai bună miere, ci şi oferă sfaturi în ceea ce priveşte efectele terapeutice ale produselor.
„Mierea din tei combate răceala şi tusea, iar cea de salcâm o recomand celor cu probleme gastrice, mierea neagră este foarte bună pentru anemici, iar polenul este energizant“, spune femeia.

Afacere de familie
Încă de la vârsta de 22 de ani, Semida a început, alături de soţul ei, să facă pastorat. „La început ne-a ajutat tata. Acum ne ajută cei doi băieţi ai noştri. Împreună mergem în deplasări prin ţară, în perioada pastorală care ţine din mai până în luna august. De exemplu, în Oltenia mergem la salcâmi, în Argeş mergem la flori de munte, iar în Dobrogea mergem la floarea soarelui“, mărturiseşte apicultoarea.

image

În prezent, Semida Szanto are în grijă 100 de familii de albine şi numai în acest an s-a deplasat, cu albinele, de 12 ori. Femeia este convinsă că cei doi fii ai ei vor duce afacerea mai departe. „Băieţii ne ajută de mult timp şi sunt foarte pasionaţi de apicultură. Cu siguranţă ei vor face acest lucru şi peste câţiva ani şi poate că îşi vor învăţa copiii să facă la fel“, mărturiseşte Semida.

Hoţi la drumul mare

Cel mai mare dezavantaj al îndeletnicirii femeii este faptul că există din ce în ce mai mulţi hoţi de miere. „Am fost atacaţi de câteva ori de hoţi şi, de aceea, suntem nevoiţi să stăm de pază. Pe vremea lui Ceauşescu nici nu se punea problema siguranţei. Atunci puteam lăsa pavilionul pe câmp şi nu ne atacau hoţii. Vremurile s-au schimbat şi, din păcate, în rău“, declară iubitoarea de miere.

Cea mai mare satisfacţie pe care femeia o are este atunci când realizează că are un stup sănătos. „Primăvara ne pasionează să vedem cum se înmulţesc. Aşezăm cinci sau şase rame una lângă alta şi suntem tare mulţumiţi atunci când se înmulţesc şi trebuie să adăugăm încă o ramă, şi încă o ramă. Atunci ne dăm seama că avem un stup sănătos şi că vom avea o recoltă bogată“, spune apicultoarea.

Întrebări şi răspunsuri
Atunci când eraţi mică nu vă era frică de albine?

Nu mi-a fost frică de albine deoarece am crescut pe lângă ele. Chiar dacă se întâmpla să mă muşte nu mă temeam de ele. Plângeam pe moment şi îl ajutam pe tata în continuare. Şi astăzi se întămplă să ne muşte, dar e ceva normal şi nu ne temem de ele.

Ce intenţionaţi să faceţi pe viitor?
Aş vrea să dăm mierea angro pentru că la piaţă pierdem foarte mult timp. Chiar dacă la engros preţul este la jumătate, măcar reuşim să facem altceva în timpul pe care îl petreceam  la piaţă.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult fructele. De exemplu, acum îmi plac foarte mult strugurii“, susţine apicultoarea.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că producătorii nu sunt apreciaţi în ţara noastră. Acest lucru nu este bun deoarece se uită efortul pe care fiecare producătr îl face, în fiecare an, pentru a oferi produse de calitate“, mărturiseşte Semida.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite