Braşov: Comemorarea eroilor "novembrişti", victime ale Securităţii (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane au participat, azi dimineaţă, la comemorarea „novembriştilor“ ce au decedat pe parcursul celor 22 de ani de la revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987. MAI MULTE IMAGINI GĂSIŢI ÎN GALERIA FOTO.

De 20 de ani, în fiecare zi de 15 noiembrie, braşovenii îşi amintesc de revolta muncitorilor de la uzina „Steagul Roşu“, din 1987. A fost primul strigăt al românilor împotriva regimului communist, iar preţul lui a fost 14 vieţi omeneşti.

Vasile Vieru a fost prima victimă a tratamentului aplicat de ofiţerii de la Securitate. A sfârşit chinuit de o boală necunoscută, la un an după ce fusese anchetat la Bucureşti. Colegii săi de muncă de atunci îşi amintesc că bărbatul era foarte bolnav încă din decembrie 1987, când a fost adus de la Bucureşti la Braşov, pentru a fi judecat în simulacrul de proces intentat de Partidul Comunist.

Printr-o sentinţă penală din 3 decembrie 1987, 61 de „stegari“ au fost condamnaţi pentru „comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice“. Pedepsele cele mai mari au fost de trei ani de închisoare pentru patru dintre muncitorii care s-au ocupat de organizarea coloanelor de manifestanţi: Aurică Geneti, Florin Mutihac, Gheorghe Duduc  şi Sommerauer Werner. Reprezentanţii autorităţilor comuniste au cerut condamnarea la moarte a protestatarilor. 

O parte dintre ei au scăpat pentru că au fost deportaţi în alte judeţe ale ţării, însă urmele celor trăite atunci au rămas încă adânci în memoria lor.
 

Mai multe puteţi citi în:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite