Renovarea faţadelor din Centrul Istoric, minciună electorală îngropată de primarul Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul George Scripcaru ameninţă acum locatarii care nu-şi întreţin clădirile cu amenzi de cel puţin 10.000 de lei. În 2008, în campania electorală, edilul se lăuda că a găsit soluţia pentru această problemă cu „parteneri din Bruxelles".

Aspectul dezolant al clădirilor din centrul Braşovului este o temă dezbătută de presă periodic. Este prezentată situaţia, sunt făcute poze care să ilustreze cât mai bine prăpădul din oraş. Apoi, sunt luate declaraţii care se pierd în timp, dar situaţia rămâne nechimbată. Fiind un subiect de larg interes, mai ales în contextul în care se vorbeşte despre Braşov ca o destinaţie turistică europeană, tema a fost abordată şi electoral. A dat bine la imagine, apoi a fost „îngropată"

„Reabilitarea totală a centrului istoric, inclusiv a faţadelor clădirilor, a fost mereu în atenţia noastră şi am încercat găsirea unor soluţii legale. Avem un proiect în derulare cu parteneri de la Bruxelles, care se află în stadiul final. Trebuie pus în ordine din punct de vedere juridic, însă am găsit o cale legală şi proiectul este aproape finalizat", a declarat primarul George Scripcaru în 16 martie 2008, citat de Monitorul Expres. În ceea ce priveşte strict faţadele, primarul spunea, la acea vreme, că aparatul Primăriei a inventariat deja fiecare clădire şi faţadă care trebuie reabilitate şi a alcătuit o fişă detaliată a fiecărui imobil, iar după definitivarea aspectelor de ordin legislativ, se va trece la treabă.

„Am individualizat fiecare faţadă şi imobil, am identificat proprietarii, vom acţiona în funcţie de fiecare caz în parte. Scutirile de impozit sînt valabile, dar nu au dat rezultate şi trebuie să ne implicăm. Important este că am găsit soluţia. Vom rezolva în timp şi această problemă", se lăuda atunci edilul, care susţineea că „proiectul de reabilitare a faţadelor a fost finalizat acum aproape doi ani. O echipă de studenţi arhitecţi a realizat întregul proiect, pe culorile pe care le-au avut cândva aceste clădiri", scria la aceeaşi dată şi Bună Ziua Braşov

Trec alegerile, se schimbă foaia

„Municipalitatea mai deţine, prin RIAL SA, câte o cameră sau un apartament în câte un imobil, dar nu întreaga clădire. În aceste condiţii, Primăria Braşov nu poate da bani publici decât proporţional cu cota de proprietate. Dacă avem 10% din proprietate, putem contribui la reparatii cu 10%. Problema este cu restul proprietarilor, care nu detin mijloacele financiare necesare efectuării lucrărilor de renovare sau de reabilitare", declara Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt la Primăriei în 20 februarie 2009, pentru Transilvania Expres.

El a susţinea că demersurile Primăriei pentru remediere situaţiei nu s-au concretizat, deoarece reparaţiile trebuie făcute după un proiect şi cu materiale speciale, aspecte costisitoare pentru mulţi proprietari: „Nici varianta amenzilor nu este viabilă, fiindcă oamenii oricum nu au bani, aşa că, dacă le aplici sancţiuni, nu vor mai avea nici atât. Din punctul nostru de vedere, reabilitarea acestor imobile este prioritară, aşa că, recent, municipalitatea s-a asociat cu Biserica Evanghelică, care deţine în proprietate cele mai multe imobile în zonă, pentru a încerca sa atragem fonduri", mai preciza Toarcea. După cum se ştie, nici de această dată nu s-a întâmplat nimic.

Amenzi dure, de criză

Primarul George Scripcaru schimbă acum foaia. Nu mai spune nimic despre studiul care era gata în 2008, despre proiectele studenţilor de la arhitectură, iar „partenerii de la Bruxelles" au fost daţi dispăruţi.

Mai mult, edilul doreşte o expropiere forţată a celor care locuiesc în zonă: „Poate ar fi cazul să ne gândim la majorarea chiar şi de cinci ori a taxelor şi impozitelor pentru imobilele din centrul istoric, pentru a sta în ele doar cei care îşi permit să le îngrijească". Semnalul dat de Scripcaru în acest context este adresat samsarilor imobiliari. De frica amenzilor „de cel puţin 10.000 de lei", mulţi braşoveni vor vinde proprietăţile la preţ de nimic, având în vedere evoluţia piaţei imobiliare în această criză.

250 de clădiri, exceptate

La Braşov, 250 de case vechi, proprietăţi particulare, sunt incluse pe lista monumentelor istorice din patrimoniul naţional a Ministerului Culturii şi Cultelor (din anul 2004). Proprietarii acestora sunt scutiţi de impozitul pe locuinţă. Costul unei reparaţii capitale sau măcar al reabilitării faţadei a unei astfel de clădiri se ridică la mii de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite