Şapte tablouri de Mişu Popp, în valoare de 15.500 de lei, au fost donate Muzeului de Artă Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare colecţie din ţară, care cuprinde lucrări semnate de cel mai important pictor al Braşovului din secolul XIX, Mişu Popp, aflată la Muzeul de Artă, a fost completată, astăzi, cu alte şapte tablouri de referinţă.

Donaţia, estimată la 15.500 de lei, a fost făcută de Elena Antonovici-Gottlieb (87 de ani), din Bucureşti, descendenta celebrei familii de negustori Zănescu. Familia din care face parte a fost înrudită cu Maria Popp, sora renumitului pictor braşovean, iar tablourile donate au fost păstrate în familie mai bine de 100 de ani.

Printre tablourile donate Muzeului de Artă se numără şi cel intitulat „Madonă“. Foto: Bogdan Crăciun

„Cele şapte tablouri realizate de pictorul Mişu Popp reprezintă o donaţie de excepţie. Probabil că sub influenţa expoziţiei retrospective, pe care am avut-o în 2007, la Braşov, donatoarea a fost sensibilizată. Ne bucurăm şi îi mulţumim totodată, pentru că a ales ca tablourile, moştenire de familie, să intre într-un circuit ştiinţific şi expoziţional“, a declarat Radu Popica, şef serviciu la Muzeul de Artă Braşov.

Cele şapte tablouri sunt lucrări inedite, care nu au fost menţionate în literatura de specialitate dedicată lui Mişu Popp.

Printre tablourile donate Muzeului de Artă se numără şi cel intitulat „Madonă“. Foto: Bogdan Crăciun
Printre tablourile donate Muzeului de Artă se numără şi cel intitulat „Madonă“. Foto: Bogdan Crăciun

Printre lucrările de valoare care au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă se numără: portretele bunicilor donatoarei, Eugenia, respectiv Iorgu Zănescu; portretul Mariei Popp, sora pictorului; tabloul „Madonă“ inspirat de tematica religioasă şi portretul lui Mitzy Zănescu.

Singura fotografie cunoscută a pictorului Mişu Popp

De asemenea, prin amabilitatea doamnei Elena Antonovici-Gottlieb, în arhiva digitală de imagini a Muzeului de Artă Braşov a intrat o fotografie rară, realizată de fotograful braşovean Leopold Adler, cel înfăţişează pe pictorul Mişu Popp, în ultimii ani de viaţă.

Mişu Popp, reprezentant al clasicismului academist

brasov,pictor brasov,misu pop brasov,muzeul de arta brasov,tablouri brasov,donatie brasov

Mişu Popp (1827-1892) s-a născut la Braşov în familia zugravului de biserici Ioan Moldovan Popp de Galaţi. S-a format ca pictor sub influenţa academismului vienez. A fost nevoit să se refugieze în Ţara Românească datorită implicării în mişcarea revoluţionară de la 1848-1849. Împreună cu pictorul braşovean Constantin Lecca a pictat numeroase biserici de peste munţi. După întoarcerea la Braşov, pe lângă pictarea unor lăcaşuri de cult din apropierea Braşovului, Mişu Popp s-a remarcat ca un apreciat portretist. Creaţia sa cuprinde numeroase portrete ale fruntaşilor români din Braşov şi ale mocanilor săceleni. Prin opera sa, Mişu Popp se impune ca unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai academistului din pictura românească a secolului XIX. 

În acest moment, la Muzeul de Artă din Braşov se găsesc 63 de tablouri semnate de pictorul braşovean Mişu Popp.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite