Salvaţi-o pe Diana Borboly de la moarte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fata, diagnosticată cu boala Crohn, are nevoie de bani pentru un transplant de celule stem. Operaţia salvaloare costă 100.000 de euro, bani pe care familia ei nu îi poate strânge nici în zece vieţi. De aceea Diana le cere ajutorul oamenilor cu suflet mare.

La numai 21 de ani, o tânără din orașul Covasna se luptă cu o boală neiertătoare. Diana Borboly a fost diagnosticată acum cinci ani cu boala Chron, o afecțiune extrem de dureroasă care determină inflamarea și sângerarea tractului digestiv. Primele simptome alarmante au fost durerile abdominale foarte mari şi lipsa poftei de mâncare. Boala a făcut-o să îşi petrecă mare parte din timp prin spitale. Din cauza suferinței, vara trecută a fost nevoită să renunţe pentru moment la Facultatea de Medicină, unde era studentă.

În urmă cu patru ani, tânăra a fost la un pas de moarte, dar fata a luptat din răsputeri. Chiar şi medicii au rămas uimiți că încă mai este în viaţă. Sărbătorile de anul trecut au găsit-o pe patul de spital, la Institutul de Gastroenterologie Fundeni, conectată la perfuzii.

Pentru ea, medicamentele sunt ca aerul. Are sub pat o cutie întreagă cu pastile care o ajută să trăiască. Lunar dă pe tratament 150 de lei. Pastilele au şi efecte secundare. De multe ori faţa şi picioarele i s-au umflat şi a avut dureri îngrozitoare de articulaţii.  întrucât nu sunt compensate, și îi provoacă tot felul de neplăceri, cum au fost momente în care a slăbit şi 10 kg într-o săptămână.

Face bijuterii unicat

Coşmarul Dianei este aproape imposibil de deschis. Fata are însă o voinţă de fier şi speră că se va face bine.  Luptă zi de zi să își depășească suferința. Singura ei şansă ar fi un transplant cu celule stem care se poate face în SUA, Israel, Spania sau Italia. Intervenţia  costă însă 100.000 de euro, bani pe care Diana nu i-ar putea strânge nici în zece vieți. Ca să își ajute nepoata pe care a crescut-o de mică și care are grijă, bunica strânge și ea lună de lună din pensia ei și lasă numai strictul necesar pentru mâncare.

Ca să reușească să strângă niște bani și să îi mai treacă timpul, Diana confecționează bijuterii unicat. Le lucrează manual din fimo, un material asemănător cu plastelina, ață cerată sau mărgele.

„Facem și eu și mama bijuterii hand made. Încercăm să le vindem ca să mai adunăm bani pentru transplant. Am strâns până acum 1.000 de euro", spune Diana. Din mâinile ei ies flori, chipuri, personaje de desene animate, inimioare, toate colorate și pline de viață. Nici să vrea nu i-ar ieși două la fel. Prețurile variază de la 3 lei cele mai ieftine mărțișoare, până la 100 de lei, pentru colierele sau pandativele mai complicate.  Pentru a le promova, a făcut și un blog - http://elena-bijuterii.blogspot.com/, unde are expusă toată oferta.

Scrie o carte despre viaţa ei

Dincolo de suferința fizică, boala i-a impus Dianei un nou stil de viață cu multe greutăţi. „Cred că cel mai mult m-am închis în mine. Îmi fac mai greu prieteni", spune fata. Acum, Diana lucrează la o carte autobiografică, în care își spune povestea, și care se va numi: Îngerii pot simți durerea?

Cartea va cuprinde amintirile ei din fragedă copilărie până în prezent și își propune să transmită mesajul că sănătatea, familia și prietenii sunt cel mai de preț lucru pe care îl poate avea cineva.

Campanie de strângere de fonduri

Ca să o ajute să strângă niște bani, instituţiile din Covasna organizează în zilele de 23, 24 și 25 aprilie o campanie de strângere de fonduri în Sfântu-Gheorghe. Oamenii vor putea cumpăra bijuteriile Dianei de la cortul amenajat în zona Restaurantului Tribel. Vor fi şi două urne unde oamenii pot face donaţii. Pentru o ajuta puteţi vira o sumă cât de mică în următoarele conturi: RON:   RO 45 RNCB 00 81 00 96 86 13 00 01, EURO: RO 92 RNCB 02 93 00 96 86 13 00 01, Sucursala BCR Covasna, str Libertății 18 Bl. 7 Sc. A-B. Diana este recunoscătoare şi mulţumeşte anticipat pentru orice donație.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite