Braşov: S-a stins şeful rezistenţei anticomuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii deţinuţi politici deplâng încetarea din viaţă a dr. Teofil Mija, şeful rezistenţei anticomuniste din Codrul Fetea, deţinut politic timp de 14 ani şi preşedinte al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine „Cristiana".


Trupul neînsufleţit al luptătorului va fi depus la Biserica Greco-Catolică de la intersecţia străzilor Traian şi Zizinului, din Braşov, miercuri, 4 august, de la ora 19.00. Slujba de îngropăciune va avea loc joi, 5 august, la aceeaşi biserică, după care cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Municipal.
Dr. Teofil Mija a încetat din viaţă în această dimineaţă, la vîrsta de 87 de ani. După revoluţie, el şi-a dedicat viaţa  ajutorării foştilor deţinuţi politic şi bătrânilor cu venituri modeste.

S-a născut la 11 septembrie 1923, la Brătei, judeţul Tîrnava Mare, actualul judeţ Sibiu. A absolvit Liceul „Principele Nicolae", din Sighişoara, iar în anul 1942 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Iaşi. Din cauza războiului, după doi ani, s-a mutat la Facultatea de Medicină de la Cluj. În 1948 a fugit în munţi, pentru că era urmărit de Securitate. În 1950 a fost arestat. La 1 august 1964 a fost eliberat din penitenciarul Aiud, unde şi-a petrecut zece dintre cei 14 ani de detenţie. Pentru că nu i se permitea să termine medicina, s-a înscris la cursurile fără frecvenţă ale Facultăţii de Biologie. În 1969 i
s-a permis să îşi susţină examenul de stat la medicină, iar în 1972 a obţinut licenţa în biologie, ambele cu nota 10. În anul 1979 a intrat prin concurs în Braşov. După s-a pensionat a înfiinţat, împreună cu doctorul Constantin Cismaş, în anul 1993, Asociaţia Filantropică Medical Creştină „Cristiana", care a ridicat trei obiective: Dispensar policlinic în str. Ioan Cantacuzino nr.14, în Braşov, Cămin pentru bătrîni şi Cantină pentru săraci în Săcele, pe strada Moroianu nr. 11. Este autorul mai multor cărţi şi articole-mărturie despre ororile pe care le-a trăit în închisorile comuniste.
Dumnezeu să-l odihnească!

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite