Ruinele Hidromecanica, gaura neagră din Centrul Civic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de demolare stagnează de câteva luni bune, iar din vechea uzină a rămas doar faţada, care arată ca după bombardament.

Braşovul poate deveni un punct de atracţie pentru regizorii de film, care doresc să realizeze o peliculă având ca temă vreun război. În Centrul Civic, din fosta uzină Hidromecanica a mai rămas doar un schelet. Practic, doar înspre B-dul 15 Noiembrie mai este în picioare o parte din faţadă, însă, aceasta arată acum ca după bombardamet, cu geamurile sparte şi distrusă parţial de cupele excavatoarelor, un decor numai bun pentru un astfel de film.

În amintirea „epocii de aur"

Cei care nu sunt din oraş nu ştiu ce să creadă, ruina fiind în contradicţie cu restul zonei Centrului Civic, care este de fapt un punct important pe harta Braşovului. Operaţiune de demolare a stagnat de câteva luni bune, iar dincolo de uşile impunătoare ale fostei fabrici, mai este doar moloz şi un teren pustiu. „Nu sunt din oraş şi nu prea ştiu ce este aici, dar, oricum, arată destul de urât. Probabil, vor să rămână ca o amintire a epocii de aur. După cum arată, pe vremuri, o fi fost ceva important pentru acest oraş", ne-a spus Marius Tecşu, un tânăr de 29 de ani, care venise în vacanţă în Braşov.
Nici braşovenii, care ştiu de fapt ce a însemnat Hidromecanica, nu sunt deloc mulţumiţi de tergiversarea lucrurilor.

„Ştiu cum arăta această clădire înainte, iar acum este dezolant. Am inţeles că aici se vor face investiţii, dar nici aşa nu poate să rămână. Fiind în centrul oraşului, trebuie făcut ceva cu ea", consideră Maria Anton, de 54 de ani.

image

„Au demolat toate uzinele şi, acum, avem câmpuri în mijlocul oraşului. Mai bine le lăsau în picioare, nu să construiască altele, dar este exact ca-n vorba aceea: «Dă-i Doamne românului mintea cea de pe urmă». E foarte urât că dărăpănătura asta chiar în centrul oraşului", ne-a mărturisit şi Petru Constantinescu, un pensionar din Braşov.

Teren de 13 milioane de euro

Procesul de demolare al halelor din Centrul Civic a început încă din 2010, pe terenul de 40.000 metri părtaţi urmând să se construiască un centru de bussines. Terenul deţinut de compania Hidromecanica SA în Centrul Civic a fost licitat în luna iunie 2010 şi pentru achiziţia sa, reţeaua belgiană de hipermarketuri Cora a plătit 13 milioane de euro.

image

Lucrările de demolare au fost sistate de câteva luni

Reprezentanţii Primăriei Braşov spun că nu se pot implica în această investiţie privată, singurul lucru pe care edilii îl vor putea face anul acesta va fi sistematizarea circulaţiei în zonă, respectiv construirea unui sens giratoriu la intersecţia bulevardelor 15 Noiembrie cu Mihail Kogălniceanu şi strada Iuliu Maniu.
„Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat, iar pe respectivul teren este proiectată construcţia unui centru de bussines, care presupune o zonă de birouri, un centru comercial şi un magazin Cora, de mici dimensiuni. Demolarea ar trebui să se încheie în acest an, iar lucrările de construcţie să se desfăşoare etapizat, întâi zona de birouri şi abia la final magazinul", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite