Braşov: „Romlag” se îndreaptă cu paşi siguri spre faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov:  „Romlag” se îndreaptă cu paşi siguri spre faliment
Braşov: „Romlag” se îndreaptă cu paşi siguri spre faliment

Salariaţii fabricii de cuzineţi cer Direcţiei Finanţelor să anuleze licitaţia care se va organiza luni pentru activele societăţii în speranţa că planul lor de reorganizare va fi pus în practică şi ei îşi vor păstra locurile de muncă. Aceştia acuză că vechea conducere are mari interese pentru a cumpăra utilajele şi a deschide o nouă fabrică, ceea ce ar duce la falimentul societăţii.

Necazurile se ţin lanţ pentru cei 135 de angajaţi ai societăţii „Romlag”. Chiar dacă în urmă cu un an de zile Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a numit o nouă conducere, se pare că lucrurile nu s-au schimbat deloc în bine, ci au luat o turnură şi mai dramatică. Salariaţii au schimbat atunci administraţia societăţii, din cauza faptului că vechii şefi „uitaseră” să mai plătească dările la bugetul consolidat de stat, în ciuda faptului că fabrica avea atât comenzi, cât şi producţie, şi i-au cerut noului director să ia măsurile legale pentru a trage la răspundere vechea conducere. Oamenii spun că noul director nu a făcut însă, niciun demers şi că mai mult, datoriile au crescut în continuare, ajungând la suma de 90 de milioane de lei. Ulterior, noul director şi-a dat demisia atât din această funcţie, cât şi din cea de administrator, ceea ce a făcut ca societatea să rămână mai mult timp fără conducere.

Insolvenţa, o soluţie

Între timp, Fiscul braşovean a decis să scoată la licitaţie activele societăţii pentru a recupera debitul, ceea ce nu era altceva decât un pas sigur spre faliment. Acest lucru i-a determinat însă, pe salariaţi să ceară demararea unui proces de insolvenţă şi reorganizarea uzinei, astfel ca ei să-şi păstreze locurile de muncă. „Noi am discutat cu vechea conducere a Direcţiei Finanţelor că nu vrem ca societatea să fie vândută în vederea demarării unor proiecte imobiliare cum s-a întâmplat în alte cazuri, ci dorim să reorganizăm fabrica, întrucât este pe profit, fiind singurul producător de cuzineţi din Sud-Estul Europei. Domnul director Ion Popescu ne-a înţeles, iar noi i-am prezentat planul de reorganizare, dar având în vedere că de curând s-a numit o nouă conducere la Finanţe, la procesul de ieri pentru declararea insolvenţei, noii şefi ai ANAF şi-au schimbat decizia şi au declarat că nu mai vor insolovenţă, ci vor să scoată la licitaţie activele societăţii”, a explicat Horia Pavel, unul dintre acţionarii de la „Romlag”.

Preţuri diminuate cu 50%

Astfel, luni vor fi scoase pentru a treia oară la licitaţie atât clădirile şi terenul, cât şi utilajele. Cum preţul pentru acestea s-a diminuat cu 50%, la licitaţiile precedente neînscriindu-se nimeni, pe lista celor care şi-au anunţat intenţia de a cumpăra utilajele s-a înscris chiar unul dintre cumpărătorii de echipamente din Iran, care în prezent are datorii la firma braşoveană pentru ultimele comenzi, şi fostul director. „Intenţia fostului director a fost una clară de a ne falimenta şi de a dechide o nouă fabrică de profil împreună cu partenerul din Iran. Ei au început demersurile în acest sens de ceva vreme şi au creat şi o firmă care are denumire asemănătoare, respectiv Romlag Product”, a susţint Horia Pavel.

Producţie blocată

Salariaţii spun că vinderea utilajelor nu înseamnă însă, decât blocarea procesului de producţie şi demararea procesului de reorganizare după această dată devine practic inutile dacă nu mai există aparatură. „În cazul în care activele sunt scoase la licitaţie, finanţele nu îşi vor recupera decât o mică parte din debit, în timp ce în cazul în care începe procesul de reorganizare, ei îşi recuperează banii, iar noi ne păstram locurile de muncă. Nu înţelegem care au fost considerentele acestei decizii”, ne-a declarat Gabriel Anghel, administratorul interimar al societăţii. 


„Cerem ANAF să anuleze licitaţia de luni şi să declare insolvenţa, pentru ca fabrica să intre în reorganizare”, Gabriel Anghel, administrator interimar „Romlag”.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite