Braşov: România poate redeveni după 15 ani exportator de carne de porc
0
România ar putea exporta de la începutul anului viitor din nou carne de porc în spaţiul Uniunii Europene, aceasta după ce aproximativ 15 ani ţării noastre i s-a interzis acest lucru.
Aceasta este una dintre concluziile întâlnirii pe care cei din conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au avut-o astăzi şi ieri la Braşov cu şefii direcţiilor judeţene de profil. De menţionat că, de la mijlocul anilor ’90, firmele din România nu au putut exporta în spaţiul comunitar carne sau carcase de porc din cauza problemelor legate de focarele de pestă porcină existente în ţara noastră. Mai mult, nici procesatorii de carne de porc nu puteau exporta mezeluri în UE decât dacă făceau dovada că-şi achiziţionaseră materia primă din spaţiul comunitar european.
Directorul DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache a declarat că „în această lună o echipă de specialişti a Comisiei Europene va inspecta mai multe zone din România, pentru a ne evalua rezultatele în privinţa prevenţiei, supravegherii şi monitorizării pestei porcine clasice. După părerea mea, România şi-a respectat obligaţiile, iar de la 1 ianuarie cred că se va liberaliza comerţul cu carcase şi carne de porc”.