Braşov: Metodă revoluţionară de construit, demnă de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Metodă revoluţionară de construit, demnă de Cartea Recordurilor
Braşov: Metodă revoluţionară de construit, demnă de Cartea Recordurilor

Un braşovean a reuşit să construiască o sferă din pârgii care se susţin între ele prin propria greutate. Structura a fost brevetată de către OSIM, dar bărbatul vrea să ajungă şi în Cartea Recordurilor. El va începe  să clădească diferite case prin această metodă, care are avantajul timpului foarte scurt de executare.

Dacă, până acum, s-a tot auzit despre tot felul de cârnaţi, tocăniţe sau bulzi care bat orice record de pe mapamond, braşoveanul Gheorghe Moraru (67 de ani) vrea să facă numele oraşului nostru cunoscut peste hotare, cu un record în domeniul arhitecturii. Bărbatul susţine că, după mai bine de zece ani de studii şi de muncă asiduă, a reuşit să construiască cea mai mare structură spaţială din bare libere, care se susţin între ele, autoblocându-se prin propria greutate. „Construcţia din pârghii care formează hexagoane şi pentagoane nu este chiar o noutate, dar, până acum, nimeni nu a reuşit să închidă o sferă printr-o astfel de lucrare. Sfera, pe care eu am făcut-o, şi cu care vreau să intru în Cartea Recordurilor, este formată din 90 de bare şi are 200 de pentagoane şi 20 de hexagoane. Este un record absolut şi, din punct de vedere matematic, nu poate fi depăşit”, a precizat Gheorghe Moraru.

Apel la sponsori

Invenţia sa a fost brevetată de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), dar braşoveanul vrea să obţină certificarea şi de la „Guiness Book”, având în vedere că a doborât un record în domeniul arhitecturii. Pentru a ajunge acolo, el are nevoie, însă, de un sponsor, care să-l sprijine financiar pentru achitarea taxei de înscriere. Cel care l-ar ajuta, ar avea avantajul că va fi menţionat, la rândul său, în „Cartea Recordurilor”.
Braşoveanul spune că invenţia sa are şi aplicare practică, în construcţia de locuinţe. „Ideea mi-a venit uitându-mă la mingea de fotbal a fiului meu. Atunci am realizat că respectiva structură poate fi folosită şi în construcţii”, a explicat bărbatul, care este de profesie inginer constructor. Casele clădite prin această metodă seamănă mai mult cu unele din filmele science-fiction, având forma unui fagure, semisferic, format din hexagoane şi pentagoane, care sunt apoi umplute cu plăci de OSB şi izolate cu vată minerală. Inventatorul are deja în plan clădirea unei săli de sport  de 150 de metri pătraţi, în Făgăraş, şi a unei case pe trei niveluri, în Stupini.

Sistem ieftin de construcţie

Construcţia unei case tradiţionale cu pereţi din beton sau cărămidă costă cel puţin 400 de euro pe metrul pătrat, dar braşoveanul spune că pentru o clădire ridicată prin această meotdă, costul lucrării ar ajunge între 150 şi 200 de euro pe metrul pătrat. „Este şi o metodă sigură de construcţie, sistemul acesta de pârghii având avantajul că nu se poate prăbuşi”, a punctat Moraru.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite