Răzvan Pop este cel mai tânăr maestru bucătar din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Pop
Răzvan Pop

Braşoveanul are 27 de ani şi ştie să gătească 300 de feluri de mâncare, printre care şi specialităţi din vânat sau din peşti exotici.

Răzvan a devenit maestru în arta culinară într-un timp foarte scurt şi crede că talentul său pentru gătit l-a moştenit de la mama lui, şi ea, la rândul ei, bucătăreasă de top.

De mic mi-a plăcut să stau pe lângă ea, în bucătărie, să văd ce face, dar ea niciodată nu m-a încurajat să devin bucătar. M-am răzgândit de trei ori până să ajung să fac un curs de calificare în acest domeniu. În timpul şcolii, am făcut practică la un restaurant din oraş. Fiind la început, mi-a fost mai greu. Trebuia să tai zarzavaturile într-un anume fel, să tranşez carnea la un anumit gramaj, dar, din fericire, am avut un şef  bucătar de la care am învăţat foarte multe", spune Răzvan.

După terminarea cursului de calificare, Răzvan şi-a intrat în pâine, la acelaşi restaurant unde a făcut şi practica. Ca orice novice, în primele şase luni a spălat vasele, apoi a fost repartizat în bucătărie. A început prin a găti felul doi şi grătar. Şi acum îşi aminteşte prima mâncare pe care a gătit-o.

Am făcut un esaclop de porc şi sote de vită Stroganoff. La început am avut emoţii, dar apoi mi-am format ochiul", spune maestrul bucătar. De ala grătare şi felul doi, Răzvan a trecut la ciorbe şi gustări.

Deşi se ghidează după reţetarul restaurantului, braşoveanul a învăţat şi alte reţete, atât din bucătăria românească, cât şi din cea internaţională şi a învăţat să gătească 300 de feluri de mâncare, din care nu lipsesc specialităţile.

Am gătit tocaniţă de căprioară şi carne de urs, care este foarte bună şi dulceagă. De obicei, vânatul se prepară sub formă de tocăniţe, cu fructe de pădure şi cu sos brun. Totodată, prepar şi mâncare din peşti exotici, la cuptor, cu diferite sosuri. Mie, în schimb, îmi place «Duet de peşte nobil», care se prepară din somn şi şalău, cu sos gratinat, cu muştar dejunee şi sirop de arţar", spune bucătarul.

Maestru bucătar la 27 de ani

Din mâinile lui Răzvan ies fel şi fel de preparate, care mai de care mai gustoase, însă tânărul spune că mâncarea nu i-ar ieşi atât de bună dacă nu ar pune suflet în ceea ce face. Acesta este şi motivul pentru care Răzvan a avansat foarte repede în acest domeniu şi, de la un simplu bucătar, a ajuns la gradul de maestru bucătar.

 „Îţi trebuie 12 ani de activitate în bucărie ca să ajungi aici. Acum patru ani, am participat la un concurs de maestru bucătar, la Bucureşti. Am stat acolo trei zile, unde am dat diferite probe de gătit, în faţa unei comisii. La final, am trecut toate testele şi mi s-a dat o medalie şi diploma prin care am devenit maestru bucătar", spune Răzvan.  

După obţinerea acestei recunoaşteri, tânărul a participat la câteva concursuri de gătit naţionale şi internaţionale, unde a ocupat mereu loc pe podium, obţinând locurile 1 sau 2. Răzvan spune, însă, că cea mai arzătoare dorinţă a lui este „să conduc propria mea bucătărie şi să îi învăţ şi pe alţii tot ceea de ştiu eu", spune maestrul bucătar.

Întrebări şi răspunsuri:

Ştii să găteşti foarte multe feluri de mâncare, dar ce îţi place să mănânci?

Cel mai mult îmi place puiul la cuptor. În general, iubesc bucătăria românească, dar gătesc şi din bucătăria portugheză, thailandeză, ungurească sau franţuzească, care e mult mai complicată şi mai grea.

Care este secretul unei reţete reuşite?

Trebuie să pui suflet şi să alegi bine legumele şi fructele pe care le bagi în preparate. Totodată, îmi place să dau gustul la mâncare şi mă gândesc întotdeauna că eu sunt în locul clientului.

Care preparat îl faci cel mai greu?

Gustările reci. Este foarte mult de lucru fiindcă trebuie să arate bine şi o singură gustare îţi ia cel puţin 2-3 ore să o prepari şi să arate foarte bine.

Ce-i place:

„Îmi place muzica şi dansul. Iubesc plimbările în aer liber şi în general aleg locurile liniştite. Îmi place să petrec cu prietenii în oraş şi îmi place muzica românească", spune Răzvan.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place să fiu luat peste picior, nu-mi plac persoanele care mă mint, nu-mi place când mă contrazice cineva şi nu-mi place când dau cuiva un sfat şi nu mă ascultă, apoi vine la mine şi îmi spune că am avut dreptate", afirmă maestrul bucătar.

Profil.

Născut. 27 ianuarie 1983, Braşov

Studii. Şcoala Populară de Arte şi Meseri „Tiberiu Brediceanu"

Familie. Necăsătorit, un frate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite