Braşov: Răzvan Rotaru Ionuţ, karatistul respectat pe plan internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Răzvan Rotaru Ionuţ, karatistul respectat pe plan internaţional
Braşov: Răzvan Rotaru Ionuţ, karatistul respectat pe plan internaţional

La nici 19 ani, băiatul legitimat la Clubul Sportiv Karate JKA a obţinut medalia de bronz la Campionatele Mondiale de seniori WTKA, care au avut loc în 2008, în Italia.


PROFIL

Născut: 1 septembrie 1990, Bucureşti
Studii: Liceul Energetic Braşov
Familie: Părinţi, nu are fraţi

A început sportul de contact în 2001, dar nu se gândea că va ajunge atât de departe în doar câţiva ani. Cel care l-a remarcat a fost chiar antrenorul său, sensei Dragoş Chiru, cel care a crezut cu convingere în calităţile celui care a devenit între timp cel mai valoros practicant de karate shotokan din România, la categoria lui de vârstă.
Totul a început cu o selecţie pe care a făcut-o antrenorul Dragoş Chiru, în căutare de talente. Chiar dacă părinţii s-au opus vehement ca Răzvan să practice acest sport, campionul a mers mai departe şi vrea să-şi îndeplinească visul: cucerirea unei medalii de aur la Mondiale sau Europene.  „Mi-a plăcut acest sport şi am vrut să văd cum este. Luptele de contact sunt totul pentru mine şi nu aş renunţa la ele“, spune Răzvan.

Probleme de sănătate

Elev în clasa a XII-a la Liceul Energetic din Braşov, Ionuţ nu a avut timp să susţină Examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară din cauza programului încărcat. Mai mult, sportivul are unele probleme medicale, fiind diagnosticat cu deviaţie de sept în urmă cu câţiva ani, iar în martie anul acesta, după ce a împlinit 18 ani, a avut voie să se opereze. „Pot să zic că nu am fost capabil să mă pregătesc la intensitate maximă din cauza acestei probleme de sănătate. Nu puteam să respir normal, întrucât nu puteam să inspir pe nas, iar o respiraţie corespunzătoare este esenţială în orice sport“, crede cel care a fos desemnat sportivul anului de cinci ori. Mai mult, după ce s-a operat la nas, genunchii îi dau mari bătăi de cap lui Răzvan. „Trebuie să fac o operaţie anul acesta, întrucât am fisură de menisc la ambii genunchi. În noiembrie vreau să particip la Cupa Mondială care va avea loc la Bucureşti şi trebuie să trag de mine până atunci. Sper să mă pot antrena la capacitate maximă, chiar dacă durerile sunt destul de mari“, a opinat karatistul care are centura neagră 1 DAN, dobândită în 2007.

image

  Se autofinanţează

Întrucât a ajuns la un nivel superior, karatistul petrece în sala de antrenament circa 22 de ore în fiecare săptămână. Ionuţ este instructor din 2007 şi are o grupă de copii la Şcoala Generală nr. 25 şi astfel face rost de bani pentru a participa la competiţii. „Părinţii mei au divorţat iar eu locuiesc cu mama, care nu este de acord cu ceea ce fac. Ca atare, nu-mi acordă nici sprijinul financiar, astfel că trebuie să mă descurc singur. Cu banii pe care îi câştig ca instructor, pot să particip la competiţii“. Tânărul a cucerit de-a lungul carierei 40 de medalii, dintre care 24 de aur, dar nu vrea să se oprească aici: „Visul meu este să câştig o medalie de aur şi sper să realizez acest lucru. Sunt foarte ambiţios şi ţintesc doar locul întâi. Acest sport este viaţa mea“, a conchis Răzvan, care a cucerit prima medalie în 2003, la Campionatele Naţionalele de karate WKC, terminând pe locul trei.


Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cel mai plăcut moment al carierei?
Am fost extrem de fericit la Mondialele din Italia, când am cucerit medalia de bronz. În acel moment am simţit că toată

image

munca de până atunci nu a fost în zadar. A meritat tot efortul.
Ce planuri ai pentru viitor?
În primul rând vreau să fiu admis la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi să-mi continui cariera cu rezultate notabile în luptele de contact.

Ce-i place
„Ador să mă dau cu snowboard-ul pe timpul iernii şi să mă joc pe calculator. Îmi place să fac tot ceea ce ţine de sport“, a subliniat Răzvan.
Ce nu-i place
 „Nu-mi place să fiu comandat şi să primesc ordine. Detest să mi se spună ce trebuie să fac şi vreau să fiu independent“, a opinat campionul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite