Războaiele medievale, reînviate la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cavaleri teutoni, soldaţi braşoveni şi ai armatei austriece vor „ocupa" oraşul. Totul se va desfăşura mâine, în Piaţa Sfatului, în cadrul unui eveniment ce vrea să reînvie „Tradiţiile militare ale Braşovului".

Începând de la ora 12.00, Piaţa Sfatului şi străzile adiacente vor fi cuprinse de atmosfera medievală pe care organizatorii evenimentului vor să o recreeze cu ocazia aniversării a 775 de ani de la prima atestare documentară a Braşovului.

Astfel, mâine va avea loc prezentarea grupurilor de reconstituire istorică a perioadelor care au marcat tradiţia militară a Braşovului: cavalerii teutoni (începutul secolului al XIII-lea), ostaşii din epoca judelui primar Michael Weiss (începutul secolului al XVI-lea) şi garnizoana habsburgică din vremea războaielor napoleoniene (începutul secolului al XIX-lea). După defilarea junilor, ostaşii îşi vor face rondul pe străzile oraşului vechi, iar apoi vor fi executate trageri cu două tunuri ce vor fi amplasate la Turnul Alb.

image

Referitor la prezenţa cavalerilor teutoni în alaiul de mâine, istoricul Nicolae Pepene, unul dintre organizatori, ne-a spus că „moştenirea culturală medievală a Braşovului are o componentă germană deosebit de importantă. Rădăcinile saxone ale Braşovului au fost sădite de coloniştii germani aduşi în Ţara Bârsei la începutul secolului al XIII-lea de către Ordinul Cavalerilor Teutoni".

image

Epoca de glorie a Braşovului

O perioadă importantă din viaţa Cetăţii, care va fi reconstituită istoric de grupuri echipate după moda vremii, este cea în care oraşul era condus de judele Michael Weiss.

Sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului XVII reprezintă o perioadă deosebit de dramatică în istoria Ţării Bârsei, marcată de bătălii sângeroase, foamete şi ciumă, de abuzurile, violenţele şi şantajul trupelor încartiruite în comunele bârsane. Însă, aceeaşi perioadă este apreciată ca „epoca de glorie a Braşovului", prin vitejia şi îndârjirea cu care a fost dusă lupta de eliberare a braşovenilor sub Michael Weiss împotriva tiranului Gabriel Báthori.  

image

În fine, ultima „paradă" a grupurilor istorice a fost rezervată celor ce vor reînvia perioada în care oraşul se afla sub stăpânire austriacă. „Instalarea autorităţii imperiale a oferit Braşovului siguranţa necesară prosperităţii cetăţenilor săi", ne-a mai spus Nicolae Pepene.

Salvă de tun

Festivitatea se va finaliza cu o salvă de tun, armele urmând a fi amplasate lângă Turnul Alb. Motivaţia tirului se referă la faptul că piesele de artilerie au fost folosite atât în dispozitive de luptă, cât şi în festivităţile din viaţa comunităţii.

image

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite