Braşov: Râşnovul devine scena unui festival istoric academic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Râşnovul devine scena unui festival istoric academic
Braşov: Râşnovul devine scena unui festival istoric academic

Evenimentul a fost intitulat “În numele trandafirului” şi este prima asemenea manifestare organizată în România.

Evenimentul cultural este organizat de Primăria oraşului Râşnov şi Asociaţia “6 Dorobanţi” – Bucureşti, ca partener asociat şi se doreşte a fi o „lecţie vie” de istorie. 

Timp de trei zile, de astăzi până duminică, pe străzile Râşnovului sau în Cetatea din localitate vor putea fi admirate costumele a diferite grupuri istorice şi se poate asista la reconstituirea unor bătălii sau alte momente istorice importante. Toate acestea vor avea loc în cadrul primei ediţii a Festivalului istoric academic „În numele trandafirului”, organizat de Primăria oraşului şi Asociaţia „6 Dorobanţi”, din Bucureşti. Deschiderea oficială a Festivalului se va face în prezenţa grupurilor istorice adunate în centrul istoric al Râşnovului. Comandantul grupurilor istorice reunite, dr. Adrian Silvan Ionescu, va citi o “proclamaţie” şi se va trage o salvă de onoare. Prima seară a festivalului se va încheia cu un concert de fanfară şi cu un marş al grupurilor istorice pe principalele străzi ale oraşului.

Concerte şi retragere cu torţe


Sâmbătă, în curtea Cetăţii, grupurile istorice vor prezenta în faţa publicului costumele, armele, vor  face demonstraţii de luptă, de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front etc. În afara prezentărilor propriu-zise, membrii grupurilor istorice vor sta la standurile lor şi vor face demonstraţii interactive pentru toţi cei interesaţi de epoca respectivă, vor explica modul în care erau purtate costumele, echipamentul, armele, vor distribui „leaflet“-uri de prezentare a grupurilor lor etc. Seara, în centrul istoric al oraşului, grupurile istorice vor saluta cu o salvă prezentarea steagului istoric al căluşarilor râşnoveni (1896). Căluşarii vor deschide un program artistic oferit de ansamblurile folclorice din Râşnov, cu dansuri româneşti şi săseşti, ansamblul ,,Delikanlilar” al Uniunii Turcilor din România şi grupul ,,Eftimos” al Comunitaţii elenilor din Braşov. Seara se încheie cu plecarea grupurilor din piaţa centrală printr-o retragere cu torţe. Duminică, în curtea Cetăţii, grupurile istorice îşi vor relua programul de sâmbătă, iar în jurul amiezii va avea loc un concert de muzică medievală.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite