RAT Braşov se laudă cu banii încasaţi de alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RAT Braşov face apel la confidenţialitate când vine vorba de sumele care îi rămân din taxa de ridicare de 380 de lei/autovehicul. Reprezentanţii regiei au vehiculat o sumă de peste 800.000 de lei, pe care ar fi obţinut-o din acest serviciu, în trei luni, dar fără a preciza ce cuantum a fost dirijat spre firmele ce se ocupă de activitate.

Regia Autonomă de Transport (RAT) Braşov continuă să îi inducă pe braşoveni în eroare cu privire la activitatea de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar. Recent, RAT Braşov a comunicat sumele pe care le-a încasat din această activitate în primele luni de la preluarea seriviciului: 810.540 lei, pentru cele 2.133 de autovehicule ridicate.

O sumă fabuloasă, dar, de fapt, aceşti bani nu au fost încasaţi în totalitate de către Regie, ci acesteia i-a revenit doar un anumit procent. În schimb, suma reală de bani încasată este tăinuită de către reprezentanţii RAT, care preferă să dea publicităţii cifre înşelătoare.

Confidenţial şi nu prea

RAT Braşov invocă confidenţialitatea când vine vorba de banii care îi rămân din taxa de ridicare de 380 de lei/autovehicul, după ce cele două firme private, AN & AG şi Fejer Top, care efectuează efectiv serviciul, îşi încasează partea lor.

 „RAT Braşov consideră că, în conformitate cu Legea 544/2001 (privind liberul acces la informaţiile de interes public - n.r.), art. 12, litera c, aceste informaţii nu sunt de interes public", a precizat Silviu Ştefan, purtătorul de cuvânt al RAT Braşov.

Articolul de lege invocat de reprezentanţii RAT precizează că se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor: „informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale, potrivit legii".

În schimb, Regia de Transport nu ezită să facă publice alte sume, cum ar fi costul ratei pentru creditul BERD, 500.000 de euro pe trimestru, sau costul celor zece troliebuze achiziţionate recent, 979.525 lei, care, dacă ar fi să o luăm după motivul invocat în cazul ridicărilor auto, ar fi tot confidenţiale şi ar aduce atingere principiului concurenţei.

Ridicări abuzive

De asemenea, numeroşi braşoveni se plâng că, în multe zone din oraş, maşinile se ridică abuziv, respectiv că angajaţii de la ridicări, în unele cazuri, când proprietarul ajunge până ce aceştia pun chingile la roţi şi, teoretic, în situaţia aceasta, ar trebui să fie plătită doar amenda de circulaţie, de aproximativ 200 de lei, continuă operaţiunea, iar persoana este obligată să plătească şi taxa de ridicare şi amenda.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite