Braşov: Staţiile RAR din judeţ au fost închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Staţiile RAR din judeţ au fost închise
Braşov: Staţiile RAR din judeţ au fost închise

Cumpărătorii de maşini, motociclete sau tractoare, din orice colţ al judeţului, nu mai au decât o soluţie: să vină până la centrul RAR, din Braşov, pentru identificarea necesară înmatriculării autovehiculului.

Ministerul Transporturilor a hotărât închiderea tuturor punctelor de lucru ale Registrului Auto Român, pentru a face economie. „Toate punctele de lucru s-au închis, din cauza recesiunii. Dacă doi săteni din Ucea, de exemplu, îşi vând tractoarele între ei, sunt nevoiţi să vină cu ele aici. Nicăieri în lume nu există o astfel de situaţie şi nu este în regulă, dar trebuie să ne conformăm”, este de părere Adrian Stănoiu, directorul RAR Braşov. La staţia RAR din Făgăraş se făceau identificări, verificări, schimbări de motor identic, schimbări de culoare şi redobândirea certificatelor de înmatriculare.

Tranzacţii puţine

Totuşi, cozile din faţa sediului din Braşov al Registrului Auto Român au dispărut. „Lumea nu mai are bani să îşi cumpere maşini. Oricum valul cel mare a fost în a doua jumătate a anului trecut, când toată lumea vroia să apuce să îşi ia maşină până să se introducă noua taxă de înmatriculare”, mai spune Adrian Stănoiu. Dacă la poarta instituţiei erau, în permanenţă, în acea perioadă, peste 300 de autovehicule, acum numărul lor nu depăşeşte 20.

Second de România

Foarte multe firme care aduceau maşini din străinătate au dispărut de pe piaţă odată cu introducerea taxei de primă înmatriculare. Cele care mai există, aduc la comandă. „Când au piaţă de desfacere, vin şi ei cu marfa. Nu mai aduc altfel, pentru că stau cu ele în târg fără să le cumpere nimeni. Oamenii nu mai cumpără maşini neînmatriculate în ţară. Vânzările şi cumpărările se fac acum cu maşini second, din România”, este de părere directorul RAR Braşov. Cei care vor să îşi cumpere o maşină sau o motocicletă neînmatriculată în ţară, îşi pot calcula taxa de primă înmatriculare. Formula de calcul se găseşte pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Maşini noi, doar la firme

De la începutul anului, numărul maşinilor noi înmatriculate în judeţul Braşov este foarte mic şi majoritatea sunt achiziţionate de firme. De aceea, dealerii se întrec în oferte. „Nu am riscat să îmi mai fac rate. Maşina am luat-o de la un prieten şi ştiu că a fost întreţinută şi i-o plătesc lui, în 2-3 rate”, ne-a mărturisit Constantin Ilie, un braşovean care aştepta în această dimineaţă să îşi facă identificarea maşinii abia achiziţionate.

Maşinile second au câştigat

În primele 7 luni ale lui 2009, s-a triplat numărul maşinilor second hand faţă de cele aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în perioada ianuarie – iulie 2008, au fost înmatriculate 5.779 de maşini noi şi 5.531 de maşini uzate, în acelaşi interval al anului 2009, la Serviciul de Înmatriculări au fost înregistrate doar 2.243 de autovehicole noi, faţă de 6.141 de automobile second hand. Numărul maşinilor înamtriculate a scăzut cu 3.000 de unităţi.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite