Braşov: Maria Puşcaş conduce cea mai renumită cofetărie din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Maria Puşcaş  conduce cea mai renumită cofetărie din oraş
Braşov: Maria Puşcaş conduce cea mai renumită cofetărie din oraş

Din dragostea pentru prăjituri, Maria Puşcaş şi-a deschis propria afacere. Ea conduce un laborator de cofetărie în care se fac peste o sută de sortimente de prăjituri, fursecuri şi torturi delicioase.

Profil

NĂSCUTĂ: 16 februarie 1953, Bahnea, Judeţul Mureş
FAMILIE: căsătorită, o fată
STUDII:
Liceul Economic din Braşov

Puţine sunt persoanele care nu adoră dulciurile şi mai puţini sunt braşovenii care nu au gustat măcar o prăjitură de la Maripusc. Maria Puşcaş a făcut pasiune pentru prăjituri încă din copilărie. „Părinţii lucrau foarte mult, iar când se întorceau acasă îi aşteptam cu clătite, găluşte cu prune sau gogoşi. Încă de când eram mică am stat pe lângă mama şi mi-a plăcut să văd cum se fac diverse deserturi“, povesteşte actuala directoare generală a laboratorului de cofetărie de pe strada Lungă.

A instruit multe generaţii


În Braşov a venit în 1967, atunci când a început Şcoala Profesională comercială de doi ani, după care a absolvit Liceul Economic. „Am fost în prima promoţie de seral de la Braşov. Eram o elevă bună, sârguincioasă şi am fost aleasă maistru instructor la Liceul Economic, unde şi eu învăţasem. Iniţial am predat noţiuni din bucătărie şi tehnica de servire a consumatorilor. Apoi, pentru că existau foarte multe solicitări la Şcoala Comercială am trecut la semipreparate, precum creme, siropuri şi blaturi“, mărturiseşte femeia.

Reteţe proprii

Ideea de a-şi deschide propria cofetărie i-a oferit-o soţul. „Aveam experienţă în domeniu şi mi-am început afacerea cu trei persoane, într-o incintă militară. Prăjiturile le făceam din reţetele tradiţionale şi pentru că mi-am dorit să avem prăjituri speciale, am conceput reteţe proprii“, declară Maria Puşcaş. Delicioasele prăjituri sunt făcute din produse 100% naturale, fără prafuri sau ameliatori. „Am făcut reţete proprii de prăjituri care sunt apreciate de clienţi. Avem prăjituri consacrate cum ar fi  Cafina, Alcazar, Braşov sau Laura. În prăjiturica Braşov am căutat să găsesc o combinaţie specifică şi un gust rafinat. Am mers pe o combinaţie cu nucă, cicolată,  caramel, iar culoarea este una specifică toamnei“, spune femeia. În 1997 şi-a schimbat sediul cofetăriei, mutându-se într-un spaţiu mai mare. „La început am închiriat spaţiul, apoi am reuşit să-l cumpărăm, iar de la trei persoane am trecut la 26 de angajaţi“, mărturiseşte Maria Puşcaş.

Torturi personalizate

Foarte multe cupluri au apelat, cu încredere, la doamna „Maripusc“ pentru minunatul tort de nuntă. „Am  făcut un tort mai mare de 40 de kg care a avut, în locul mirelui şi al miresii de deasupra, un iepuraş alb şi unul negru. Asta m-a făcut să cred că ei se alintau astfel“, îşi aminteşte femeia. Pentru a fi la curent cu noutăţile, Maria Puşcaş participă la simpozioane şi expoziţii internaţionale de gastronomie şi patiserie.
 
Întrebări şi răspunsuri

Aveţi o anumită categorie de clienţi?
Nu putem să spunem că vin doar anumite persoane să cumpere de la noi. Vin de la copii, la vârstnici, de la persoane fizice la societăţi comerciale şi alte instituţii. În plus, facem torturi la comandă pentru diferite evenimente.
Care este secretul succesului dumneavoastră?
Lucrez cu oameni specializaţi, avem reţete proprii şi punem suflet în ceea ce facem. Mereu le spun colegilor mei că de fiecare dată când facem o prăjiturică trebuie să o facem ca şi cum ar fi pentru noi. Nu este uşor să faci prăjituri, ci este o artă.

Ce-i place
„Îmi place să citesc reviste de specialitate, cărţi cu reţete. Iubesc foarte mult oamenii şi animalele. Am acasă un căţel bişon pe nume «Bella»“, ne-a mărturisit femeia.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că există mici discuţii între colegi. De multe ori le spun că nu trebuie să fie invidioşi unul pe altul, ci şi să lupte pentru a ajunge la performaţa celuilalt. Vreau ca toţi să se simtă ca într-o familie la locul de muncă“, spune Maria Puşcaş.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite