Protest cu icoane şi Biblia în mână la Prefectura Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Botorog a venit cu icoanele la Prefectură Foto.Stelian Grăjdan
Gheorghe Botorog a venit cu icoanele la Prefectură Foto.Stelian Grăjdan

După ce oamenii legii i-au confiscat lacătele şi lanţul cu care s-a legat de uşa Prefecturii, Botorog şi-a schimbat recuzita şi apelat a Biblie şi două icoane pentru ca Dumnezeu să-i facă dreptate.

Eliberat de câteva zile din Penitenciarul Codlea, unde a stat 2 ani şi 3 luni pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, protestatatul Gheorghe Botorog şi-a reluat activitatea la Prefectura Braşov. În ziua liberării, bărbatul de 51 de ani a dat fuga la magazin şi a cumpărat un lanţ şi două lacăte, după care s-a legat de uşa Prefecturii. Nu a apucat să stea decât 10 minute, fiindcă a fost luat pe sus şi dus la Poliţie, iar recuzita i-a fost confiscată. „La ora 12.00 am scăpat din puşcărie şi la 13.00 am fost la Prefectură. Am dat şi 94 de lei pe lanţ şi lacăte", spune Gheorghe Botorog.

Rămas fără recuzită, bărbatul s-a reorientat şi s-a instalat din nou în faţa Prefecturii. Joi, Botorog a venit cu o plasă, în care avea o Biblie şi două icoane, exact când Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, se afla într-o vizită la Consiliul Judeţean Braşov. „Am venit cu Biblia şi o citesc în gând, poate le dă Dumnezeu minte la autorităţi şi îmi rezolvă şi mie problemele. Le ţin în plasă fiindcă nu mă lasă jandarmii să scot din pungă. Nu fac nimic rău. Am 200 de plângeri penale şi vreau să mi se facă dreptate. Am muncit de la 10 ani, am avut animale, am fost sudor şi apoi fochist şi toată munca mea s-a dus", spune Botorog.

Protestele l-au costat scump

Bărbatul nu se teme că va ajunge din nou la închisoare. „Nu mă aşteptam să ajung la puşcărie pentru protestele mele, dar acolo am stat toată ziua în pat şi mergeam doar la toaletă. Mă mai chemau ofiţerii să vorbesc cu ei, dar n-am vrut. Aşa că ce mi-e că stau în faţa Prefecturii sau la puşcărie? Miercuri, m-au luat jandarmii de cinci ori. M-au dus în parcarea din faţa uzinei Roman, să protestez acolo, dar eu m-am întors. Am luat-o pe jos spre Prefectură şi m-au prins la Spitalul Judeţean. Le-am spus că ne vedem peste o oră", spune braşoveanul.

Protestele demarate în 2003 l-au costat scump pe Botorog. Soţia lui, cu care are două fete, de 15 şi 18 ani, a divorţat de el şi bărbatul a rămas singur. În plus, protestatarul a cheltuit o grămadă de bani şi pe recuzită. „Numai un rând de pancarte, adică trei bucăţi, mă costau 150 de lei şi mi le-au luat. Dacă nu o să mai am bani o să văd de o să fac. De nouă ani mănânc doar o dată pe zi. O bucată de pâine sau o ceapă se mai găseşte. Mai îmi fac o ciorbă de cartofi şi gata. Mie îmi pare rău de ceea ce am pierdut nu că protestez", a mai declarat Gheorghe Botorog.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite