Braşov: Programul „Şcoala după şcoală” se extinde şi la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Programul „Şcoala după şcoală” se extinde şi la ţară
Braşov: Programul „Şcoala după şcoală” se extinde şi la ţară

Elevii vor putea rămâne la şcoală şi după orele de curs să îşi facă lecţiile şi să îşi petreacă timpul liber. După succesul înregistrat în şcolile din oraş, directorii celor din mediul rural vor să implementeze programul „After school“ şi acolo.

Programul „Şcoala după şcoală“ ar putea fi implementat, în următorii ani, şi la şcolile din mediul rural. Primarii şi directorii unităţilor de învăţământ de aici au luat modelul şcolilor din oraş şi au realizat cât de util este  acest program, mai ales pentru copii ai căror părinţi lucrează până seara târziu. „Este benefic pentru elevi, dar şi pentru părinţii foarte ocupaţi. Dimineaţa, copiii sunt aduşi la şcoală cu o oră sau două înainte de cursuri, apoi programul continuă după orele de curs, între 16.00 şi 18.00. Elevii învaţă limba engleză, informatică şi îşi pregătesc lecţiile pentru a doua zi. În plus, fiecare copil are un caiet individual, în care profesorul notează lipsurile lui şi proiectele pe care le are pentru remedierea lor. Din program nu lipseşte servitul mesei. Unele şcoli au propria cantină, altele apelează la o firmă de catering”, spune inspectorul şcolar general Dorel Agache de la Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.

Instituţii private

În Braşov, programul funcţionează deja la mai multe şcoli şi grădiniţe, dar există şi firme private unde copiii îşi pot petrece timpul până când părinţii se întorc de la serviciu. La unităţile de învăţământ, avantajul este că elevii sunt supravegheaţi de aceiaşi profesori pe care îi au şi la clasă. Timp de maxim opt ore, după ce termină cursurile, şcolile le asigură elevilor condiţii de învăţare, recreere, sport, dar şi  supraveghere şi protecţie. 

Părinţii plătesc între 200 şi 400 lei pe lună


Programele de tipul „Şcoala după şcoală” pot fi realizate în parteneriat cu reprezentanţii părinţilor sau pot fi fianţate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, printr-un proiect naţional. Există şi varianta ca părinţii să plătească pentru ca odraslele lor să fie supravegheate după orele de curs. „În Braşov, unele şcoli oferă gratis acest tip de program, în timp ce altele sunt contracost. Preţurile variază şi 200 şi 400 de lei pe lună, iar plata se poate face prin asociaţia părinţilor“, a mai explicat inspectorul general Dorel Agache.

Programul funcţionează cu succes

Potrivit şefului ISJ, Dorel Agache, programul „After school“ funcţionează, de ani buni, cu success la şcolile generale nr. 5, 11, 25, 20, dar şi la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite