Profesorul de la „Unirea“ pentru care binele elevilor contează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Halmaghi s-a clasat pe locul al treilea în campania „Profesori cu care Braşovul de mândreşte". Dascălul face ca orele de istorie să fie cât mai plăcute şi investeşte în elevii săi.

Ioan Halmaghi este profesor de istorie la Colegiul Naţional „Unirea" şi este iubit de toţi elevii săi. De-a lungul celor 36 de ani vechime în învăţământ Ioan Halmaghi şi-a câştigat respectul prin cunoştinţele solide pe care le are, dar şi prin modalitatea de predare. Toţi elevii săi au obţinute rezultate remarcabile şi au trecut cu brio de examenele de istorie din învăţământul superior.

 „La mine ora e interactivă. Am investit şi investesc totul în elevii mei şi lupt să le fie lor bine. Până acum nu am avut elev picat la Bacaluareat şi rar am avut elevi cu media sub nota 7. Am fost sever, dar m-am lăsat şi niciun elev nu a invocat duritatea în ceea ce mă priveşte. Câştig prin sarcasm la adresa lor, dar vreau să arăt că ştiu ceea ce trebuie să ştiu.Nu cred că există profesor ideal, perfect ci avem lipsuri şi trebuie să încercăm să le eliminăm pe parcurs. Elevilor trebuie să le arăţi că stăpâneşti materia, nu să te prindă că nu ştii, altfel se surpă ceva. Dacă am greşit ceva, m-am corectat diplomat ", spune Ioan Halmaghi.

A început activitatea în 1976

Dascălul este foarte apropiat de elevii săi şi spune că a îmbrăţişat meseria pe care şi-o dorea. „Am considerat întotdeauna că este vorba despre vocaţie. Am vrut să devin profesor încă din clasa a noua, fără să am o tradiţie în familie. Părinţii mei, în schimb, vroiau să mă facă ceferist şi deşi aveam o problemă de sănătate la un ochi, tata m-a scos din liceu, în clasa a noua şi m-a dus la Bucureşti, unde se înfiinţase primul liceu de CFR. Am fost respins la vizita medicală şi aşa m-am reîntors la liceul meu şi mi-am continuat studiile", îşi aminteşte Ioan Halmaghi.

Dascălul a urmat Facultatea de Istorie de la Universitatea „Babeş Balyai" din Cluj şi după terminarea facultăţii, a primit un post de profesor la Moeciu, judeţul Braşov. „Se întâmpla în 1976 şi era singurul post din Ardeal. M-am bucurat fiindcă tata, înainte de a muri, îmi spunea mereu «Oriunde te duci, să nu ieşi din Ardeal». M-am simţi foarte bine la Bran. Am fost fericit fiindcă eram într-un mediu rural, mi-au plăcut oamenii şi îi mai ajutam şi eu după-amiaza în gospodărie. Aproape am plâns când am plecat", spune profesorul de istorie.  

Pasionat de cercetare

După ce a plecat de la Bran, Ioan Halmaghi a fost predat la Liceul Tractorul, Meşotă şi Unirea, iar între 1983 şi 1989 a fost dascăl şi director la Liceul Agricol din Prejmer. Dascălului i-a plăcut foarte mult la Prejmer. „Am avut marea satisfacţie ca o elevă de-a mea să ia premiul doi pe ţară la istorie. De-a lungul anilor am avut elevi olimpici la faze naţionale şi mă bucur că am obţinut rezultate şi cu elevi care nu erau la clase de profil", spune Ioan Halmaghi. După Revoluţie dascălul s-a întors la Liceul Unirea şi a fost numit şi inspector de specialitate la istorie. „A fost o perioadă pe care eu o consider ca fiind ani pierduţi. Erau munci lipsite de plăcere, dar mă bucur că am cunoscut oameni deosebiţi şi am fost în tot judeţul Braşov", povesteşte profesorul.

Dascălul a fost, pentru o perioadă scurtă de timp, şi în Corpul de Control al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dar tot la catedră i-a plăcut cel mai mai mult. Dragostea pentru meseria de dascăl o împarte cu alte trei pasiuni: grădinăritul, agricultura şi munca de cercetare. „Eu am crescut la ţară şi nu mi-a fost ruşine să străbat satul cu sapa în spinare. Locuiesc în Prejmer şi mă ocup de grădinărit, cresc animale, dar mă pasionează şi cercetarea. Am scris şapte cărţi, toate legate de istoria Transilvaniei, iar una dintre ele a luat, în 2001, premiu pentru cercetarea istorică locală din partea Academiei Române", dezvăluie profesorul. Ioan Halmaghi este pasionat şi de lectură şi are în bibliotecă peste 30.000 de cărţi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite