Profesorii braşoveni, gata de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O decizie nefavorabilă a Curţii Constituţionale ar putea scoate profesorii în stradă
O decizie nefavorabilă a Curţii Constituţionale ar putea scoate profesorii în stradă

Dascălii nu vor accepta decizia Guvernului de a disponibiliza 15.000 de cadre didactice pe parcursul anului. Sindicatele din Braşov consideră că au motive întemeiate să reacţioneze, pentru că, anul 2009 a fost cel al comasărilor de şcoli şi clase şi mai ales al disponibilizărilor.

Personalul auxiliar şi în prag de pensionare a părăsit sistemul în urma proiectului de reaşezare a sitemului de învăţământ din Braşov. Din 31 de şcoli au rămas 22, iar din 9620 de profesori au rămas 8982.

„Noi am făcut reduceri de post de până la 6,7% şi nu 5% cât era normal, iar acum Guvernul ne cere să reducem 11%, adică încă vreo 400 de posturi, ceea ce este peste aşteptări.

Vrem să vedem ce decizie va lua Curtea Constituţională legat de această ordonanţă de urgenţă, iar dacă nu va fi o rezoluţie pozitivă vom picheta prefectura sau vom ajunge la marşuri stradale.

Braşovul este singurul judeţ care a făcut reduceri de personal anul trecut, iar dacă vom trimite alţi oameni acasă cine va mai preda?" a spus Ligia Mara, lider sindical la Sindicatul din Învăţămîntul Preuniversitar „Diaconul Coresi" Braşov.

Mai multe ore

Ordonanţa de urgenţă, emisă la finele anului trecut, are în vedere şi creşterea normei cadrelor didactice, cu peste 25 de ani vechime, de la 16 ore, până la 18.

De asemenea, directorii de şcoli vor avea şi ei normă întreagă de predare, fapt ce va împovăra activitatea managerială.

Reducerea numărului de locuri de muncă se va face, potrivit ordonanţei, în două etape: până la 31 august şi 31 decembrie 2010. Ministerul Educaţiei a dat asigurări că reducerile de personal nu vor afecta actul didactic.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite