Primele reţele electrice inteligente din ţară au fost lansate la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovul, primul oraş digital din ţară, foto: arhivă
Braşovul, primul oraş digital din ţară, foto: arhivă

Municipiul Braşov este primul oraş din ţară unde a fost implementat proiectul pilot de reţea electrică inteligentă de tip Smart Grid, într-un perimetru situat în centrul istoric al Braşovului, aceasta fiind o măsură inovativă pentru economisirea energiei.

Pentru proiectul-pilot, dezvoltat de Flashnet în colaborare cu Electrica SA, a fost preferat un perimetru constituit din şapte puncte de transformare, situat în centrul istoric al oraşului, o zonă dificilă  din cauza reţelei de distribuţie a energiei electrice învechite.

Scopul principal al acestei iniţiative, spun reprezentanţii celor două companii, a fost  acela de a dovedi compatibilitatea dintre actuala reţea de distribuţie a energiei electrice şi tehnologia Smart Grid. Succesul acestui proiect pilot va permite o viitoare implementare a "reţelelor inteligente" la nivelul întregului municipiu, într-o primă fază prin extinderea reţelei la 5 - 10.000 de clienţi rezidenţiali şi industriali din Braşov, după care vor fi montate contoare inteligente la fiecare consumator din Braşov. Nivelul investiţiilor necesare pentru extinderea reţelei la nivelul întregului oraş este de 5 - 7 milioane de euro, o parte din aceşti bani fiind surse proprii ale companiei de distribuţie a energiei electrice, o altă parte urmând a fi atrasă în cadrul unui proiect finanţat din fonduri structurale, estimează Ioan Roşca, directorul general al Electrica Distribuţie Transilvania Sud.

Pe baza acestui suport un client poate avea acces în timp real la consumul său de electricitate, poate afla date despre preţ sau informaţii despre diferite sisteme, internet. Mai mult, reţeaua va fi capabilă să gestioneze propriile surse de producere a energiei electrice. Prin intermediul acestui sistem inovator, Braşovul va fi primul oraş digital din ţară", declară oficialul Electrica Distribuţie Transilvania Sud.

Potrivit reprezentanţilor Flashnet, conceptul Smart Grid foloseşte un sistem bidirecţional de comunicaţie pe suportul cablurilor electrice existente, soluţie care face posibil transportul de date din orice punct al reţelei către dispeceratul central şi care are ca obiective creşterea calităţii serviciilor, reducerea pierderilor în reţea şi asigurarea unei infrastructuri pentru sistemele de telemetrie.

Reţeaua inteligentă  livrează electricitate de la furnizori la consumatori folosind tehnologie digitală cu comunicare pe două căi pentru a controla electrocasnicele din locuinţe cu scopul de a economisi energie, de a reduce costurile şi de a creşte fiabilitatea şi transparenţa serviciilor.

Proiectul este considerat un „internet al energiei" deoarece pune la dispoziţia consumatorului informaţii în timp real despre necesarul de energie din fiecare moment. Tehnologia combină elemente de software menite să îmbunătăţească  semnificativ funcţionarea sistemului electric actual, oferind în acelaşi timp şi posibilitatea modernizării ulterioare.

Astfel, Smart Grid nu presupune înlocuirea reţelei existente fiindcă încorporează atât elemente tradiţionale, cât şi unele de generaţie nouă. Proiectul pilot de la Braşov include reţeaua de comunicaţii de date prin cablurile de medie tensiune, analiza online a parametrilor de joasă tensiune şi punctele de transformare, sistemul de telemetrie tip PRIME, softul de monitorizare şi alertare a dispeceratului, sistemul de monitorizare video, controlul accesului în punctele de transformare şi senzorii de incendiu, inundaţie, temperatură, umiditate şi mişcare.

Iniţiatorii proiectului speră  ca, în decurs de zece ani, sistemul să fie răspândit la toţi clienţii Electrica Transilvania Sud.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite