Braşov: CAMPANIE: Primarul minte în privinţa taxelor de debranşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: CAMPANIE: Primarul minte în privinţa taxelor de debranşare
Braşov: CAMPANIE: Primarul minte în privinţa taxelor de debranşare

Edilul a vrut să paseze responsabilitatea pentru birurile practicate de CET în curtea ANRSC. Conducerea Autorităţii îl contrazice însă, pe George Scripcaru şi spune că nu are atribuţii în stabilirea sau avizarea taxelor de debranşare. În concluzie CET este „stat în stat” şi face ce vrea.

La începutul demersului jurnalistic iniţiat de cotidianul „Adevărul de Seară”, i-am cerut şi primarului George Scripcaru un punct de vedere cu privire la cuantumul acestor taxe şi mai ales să precizeze dacă edilii au vreo implicare în stabilirea lor. Primarul a afirmat că autorităţile nu au nicio atribuţie în constituirea acestor taxe şi că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ar fi vinovatul pentru preţurile stabilite. „Sunt nişte chestiuni pe care nu le-am stabilit noi. Sunt nişte lucruri care sunt stabilite de ANRSC, prin regulamentul său, ale cărui prevederi nu sunt în vigoare doar de acum, ci de mai mult timp. Aceste taxe nu sunt impuse de Primărie”, ne-a declarat primarul George Scripcaru. 

ANRSC nu se bagă la taxe

Conducerea ANRSC susţine întocmai contrariul, demonstrând că primarul a aruncat pe nedrept vina asupra lor. „Conform legislaţiei în vigoare, ANRSC nu are atribuţii în stabilirea/avizarea taxelor de debranşare”, se precizează în răspunsul transmis de autoritate cotidianului nostru. De fapt, aceste taxe sunt stabilite exclusiv de către Consiliul de Administraţie al CET. În conformitate cu legea, Autoritatea stabileşte doar procedura deconectării consumatorului de la sistemul centralizat de încălzire.

CET nu se înduplecă


Deşi a mai rămas mai puţin de o lună până când se mai pot efectua debranşări de la reţeau centralizată de termoficare, conducerea CET nu vrea sub nicio formă să cedeze şi să reducă taxele practicate. Totuşi, în aproximativ o săptămână, conducerea furnizorului va trebui să prezinte consilierilor locali, membri ai AGA CET, o defalcare a costurilor care motivează taxele de debranşare. Acestea au fost majorate cu 20%, motivul principal invocat de conducere fiind creşterea costurilor materialelor necesare la blindarea caloriferelor.

„Cine are bani...”

Costul pentru debranşarea unui apartament de la reţea se ridică la suma de 700 de lei, asta dacă nu luăm în calcul şi taxa de urgenţă de 1.200 de lei. De asemenea, în repetate rânduri, atât directorul Florin Cuţitei, cât şi directorul tehnic Iosif Gulacs au susţinut, într-un mod cât se poate de cinic, că cine are bani să-şi cumpere o centrală termică, are bani şi pentru achitarea taxelor de debranşare.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite