Braşov: Primăriile, controlate şi amendate pentru gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Primăriile, controlate şi amendate pentru gunoi
Braşov: Primăriile, controlate şi amendate pentru gunoi

Doar comuna Prejmer a reuşit să acceseze fonduri europene şi a finalizat deja staţia de transfer prevăzută aici. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu Braşov desfăşară, începând din această săptămână, ample acţiuni de control la depozitele de gunoi neconforme din judeţ.

Edilii comunelor Ormeniş, Dumbrăviţa, Apaţa şi Măieruş nu au mişcat niciun deget în realizarea proiectelor de management al deşeurilor. Edilii-şefi de aici au primit amenzi „grase“ de la Garda de Mediu. Pe de altă parte, comuna Prejmer este singura care a reuşi să realizeze prima staţie de transfer din judeţ, dar a rămas cu datorii foarte mari către constructor. „În mai puţin de două săptămâni vom da în folosinţă noua staţie de transfer. Am reuşit să obţinem fonduri în valoare de un milion de euro, dar noi am contribuit cu suma de 500.000 de euro, dar ne-am înecat în datorii către constructor. Vom încerca să obţinem sprijin de la Consiliul Judeţean sau de la Minister pentru a obţine suma de 570.000 de euro, pe care trebuie să o restituim constructorului. Acum depindem în mod clar de el, pentru că dacă doreşte să pună lacăt pe staţie are tot dreptul din lume“, a spus Rovin Dobra, viceprimarul comunei Prejmer. Staţia de transfer va deservi comunele Teliu, Tărlungeni, Budila şi Vama Buzăului.

Rezultate zero la Măieruş

La Măieruş, de exemplu, situaţia este dezastruoasă. Localnicii depun încă deşeurile pe vechea groapă. Primăria a reuşit să achiziţioneze un teren pe care, teoretic, ar trebui să „răsară“ staţia de transfer prevăzută aici, dar lucrurile au rămas la stadiul de studiu de fezabilitate şi... cam atât. „Nu avem proiect şi chiar dacă am avea nu avem unde să-l depunem. Până acum am făcut drumurile în comună şi nu am avut cum să ne ocupă de proiecte pentru gunoi şi nici Consiliul Judeţean nu ne-a susţinut. Nu avem decât să facem vreun contract cu o firmă care să ne transporte gunoiul în altă parte”, a spus Nistor Boriceanu, primarul comunei Măieruş.

Probleme şi la Făgăraş

Contrucţia celei de-a doua halde ecologice din judeţ, din Ţara Făgăraşului este şi ea tergiversată de luni de zile. Deşi s-a găsit în sfârşit amplasamentul, există grave probleme la nivelul localnicilor. Comuna Beclean a scos la licitaţie un teren de pe raza sa, situat în apropierea cartierului Galaţi. Din păcate, autospecialele pentru transportarea gunoiului ar trebui să tranziteze vechiul cartier, şi aşa văduvit de confort. Autorităţile au demarat deja studiile de fezabilitate, au depus documentele de autorizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov.

Predeal în stand-by

Predealul a avut un litigiu cu Primăria Braşov legat de terenul pe care trebuia construită staţia de transfer. Primarul susţine că au avut chiar şi un proiect, din 2005, dar pentru că nu au găsit locaţia, proiectul a expirat. “Vom face ce fac majoritatea localităţilor: vom depozita gunoiul la halda din Braşov. Până una alta am făcut proiect de închidere pentru vechea groapă, din fonduri proprii de 4 miliarde si jumătate”, a spus Ionel Goidescu, primarul Predealului.

CJ aşteaptă fonduri structurale


Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Attila Kovacs, situaţia va arăta mult mai bine după acţiunile APM şi Garda de Mediu. El a ţinut să precizeze că la ultimul raport al CJ şapte gropi comunale au fost închise şi ecologizate. „Aşteptăm să fie resuscitat noul master plan privind gestionarea deşeurilor din România pentru a demara procedurile pentru accesarea fondurilor structurale. Ministerul Mediului ne va trimite un consultant, care va analiza situaţia de la Braşov şi vom începe să aplicăm pentru fonduri UE, acolo unde va fi nevoie“ , a declarat Attila Kovacs.

Tot gunoiul din judeţ, la Braşov

Practic, halda Făgăraş ar deservi jumătate din judeţ. Gunoiul menajer, dar şi cel selectat ar fi fost trasportat din cele şase staţii de transfer, către halda Făgăraş. Cel mai rau e că localităţile care şi-au sistat activitatea pe vechile gropi depozitează gunoiul la halda ecologică de la Braşov, singura din judeţ. Depozitul de la Braşov are o capacitate de deservire pentru 25 de locaităţi din judeţ dar o dată cu închiderea gropilor comunale, tot gunoiul va fi transferat aici.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite