Braşov: Prenumele italieneşti sunt la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Prenumele italieneşti sunt la modă
Braşov: Prenumele italieneşti sunt la modă

Cele mai preferate prenume sunt Ana şi derivatele sale. Italiano, Renato, Riana şi Sangria sunt doar câteva dintre prenumele exotice, de factură italienească pe care braşovenii le aleg pentru copiii lor.

Citeşte şi:
Braşov: 2009, anul băieţilor!?

Prenumele unei persoane poate influenţa felul în care se percepe şi este percepută de cei din jur. Acesta poate reflecta şi credinţa, cultura sau filozofia de viaţă a părinţilor.
Dacă în trecut părinţii alegeau să-şi numească odraslele după personajele preferate din cărţi sau filme, acum, în post-modernitate au fost inventate dicţionarele onomastice, care oferă părinţilor date despre semnificaţiile ascunse prenumelui ales.
Am răsfoit de o mie de ori un dicţionar de prenume, dar nu m-am hotărât ce să aleg. Aştept să aflu şi sexul copilului, pentru a-mi da seama spre ce prenume să mă îndrept“, ne-a spus Ioana Spătaru, o tânără mămică însărcinată în luna a doua.

Prenume exotice

Dacă pentru băieţi cele mai exotice nume alese sunt Angelo, Renato, Genario, Armando, Elveţiano, Odis sau Seciliano, pentru fetiţe, părinţii se îndreaptă spre prenumele purtate de cântăreţe sau actriţele de telenovele. Unele dintre cele mai preferate sunt Esmeralda, Riana, Sibel, Damaris, Sangria, Sefora, Selena, Sidonia, Rania, Tonnya, dar şi Nectaria şi Paradisa, prenume preferate în mod special de cetăţenii de etnie romă.
„Nu mai facem statistici după naţionalitate, pentru că este considerată o formă de discriminare. Am eliminat această diferenţiere pentru că toţi suntem cetăţeni români, indiferent de naţionalitate“, a spus Gabriela Ungureanu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor.

Ioan, cel mai preferat prenume

Într-un top cinci al celor mai preferate prenume din Braşov, cei mai mulţi dintre braşoveni poartă numele de Ion sau Ioan(a), urmat de Ana (şi derivatele lui), Maria, Elena şi Gheorghe.
În ceea ce priveşte numele de familie, cei mai mulţi braşoveni se numesc Muntean sau Munteanu, urmat de Pota, Florea, Pop şi Popescu. „Numele şi prenumele se supun regulilor de confidenţialitate, dar vă pot spune că există o persoană în Braşov care se numeşte Purcel“, a mai spus Gabriela Ungureanu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite