Braşov: Premieră, prima Şcoală de meserii din Europa de Est, în sistem dual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Premieră, prima Şcoală de meserii din Europa de Est, în sistem dual
Braşov: Premieră, prima Şcoală de meserii din Europa de Est, în sistem dual

Colegiul Tehnic de Construcţii şi Arhitectură „Christian Kertsch“, în parteneriat cu Fundaţia Dr. Iuga de Sălişte, cu sediul în Cluj-Napoca au lansat ieri, la Braşov, prima Şcoală de Meserii din Europa de Est, bazată pe sistemul de educaţie dual.

Şcoala li se adresează ucenicilor, angajaţi de firmele de construcţii din ţară. Acestea îi vor putea trimite la specializare, în oraşul de la poalele Tâmpei.

Vicepreşedintele fundaţiei clujene, Marius Filipaşcu, susţine că a ales să deschidă Şcoala de Meserii la Braşov pentru ca ucenicii să fie cât mai aproape de firmele în care lucrează. Acest centru este situat în apropiere de Bucureşti, capitala reprezentând marea pepinieră, iar prima clasă care se va forma va fi una de montatori de parchet, Braşovul având tradiţie de şcolarizare în industria lemnului. „Noi am venit cu spaţiul, iar fundaţia ne dotează atelierul de tâmplărie cu scule şi utilaje moderne“, a declarat Ildiko Braşoveanu, directoarea Colegiului Tehnic de Construcţii şi Arhitectură „Christian Kertsch“.

Sistem de învăţământ dual
Şcoala de meserii  se bazează pe sistemul de învăţământ dual. Cursurile vor dura trei ani şi vor începe de luna viitoare, când vor fi înscrişi minim 20 de participanţi. „Am demarat o campanie de recrutare de ucenici prin firmele din ţară şi aşteptăm ca acestea să ne trimită tineri la specializare. În sistemul dual, ucenicul va învăţa câteva săptămâni la Braşov, după care va pune totul în practică la firma la care lucrează. Apoi se va întoarce la specializare, după care va lucra, din nou, în firmă. La terminarea strudiilor, tinerii nu vor primi doar o diplomă, ci vor fi capabili să şi execute diverse lucrări“, a declarat Marius Filipaşcu, vicepreşedintele Fundaţiei „Dr. Iuga“, de la Sălişte.

Diplome recunoscute de comunitatea europeană
Programul va fi autorizat de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei, iar examinarea va fi făcută de experţi europeni, ceea ce înseamnă că diplomele vor fi recunoscute pe continent. Primele cursuri  sunt cele de parchetar şi linolist, urmând să se creeze grupe de dulgheri şi modelatori în lemn. Costul total al angajatorului ar fi de 1.100 de lei pe lună, sumă ce include taxa de şcolarizare şi salariul ucenicului. „În viitor dorim să mutăm şcoala într-o localitate mică, din jurul Braşovului pentru ca ucenicii să nu fie tentaţi de altceva şi să îşi vadă de şcoală“, Marius Filipaşcu, vicepreşedinte Fundaţia Dr. Iuga de Sălişte.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite