Braşov: Marian Moisă - Premiantul pasionat de sculptură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Marian Moisă - Premiantul pasionat de sculptură
Braşov: Marian Moisă - Premiantul pasionat de sculptură

Băiatul de numai 16 ani are rezultate foarte bune la învăţătură, dar şi înclinaţii sportive şi artistice. Toată vacanţa de vară şi-a petrecut-o la Turnul Lemnarului, unde a sculptat măşti în scoarţă de copac.  

Profil
NĂSCUT:
28 decembrie 1992, Braşov
FAMILIE: părinţi, un frate
STUDII: Liceul „Nicolae Titulescu“, Braşov

Marian Moisă este un elev exemplar al Liceului „Nicolae Titulescu“ din Braşov şi un fiu ascultător. El învăţă foarte bine, iar efortul i-a fost răsplătit în fiecare an cu câte un premiu. În plus, băiatul este pasionat şi de fotbal. „Încă din clasa I, m-am înscris în grupa de juniori la fotbal, în cadrul clubului Forex. Până în clasa a VII-a nu prea mă interesa şcoala, ci mai mult fotbalul. Am realizat că pe partea sportivă nu pot merge toată viaţa şi că e important să învăţ. Astfel, m-am ambiţionat şi am reuşit să termin clasa a opta printre primii din clasă“, povesteşte băiatul. 

image

De şase luni sculptează în lemn


Din luna februarie, când a vizitat Cercul de sculptură iniţiat de directorul liceului în care învaţă, Cornel Horneţ, şi coordonat de sculptorul Ioan Croitor Brădescu, Marian nu s-a mai „dezlipit“ de sculptură. „Am mers la acest cerc de două ori pe săptămână şi îmi plăcea foarte mult că ne puteam dezvolta imaginaţia creând diverse obiecte. Pentru prima dată am lucrat la roata olarului şi am modelat o măscuţă din lut. Apoi, două luni mai târziu, am trecut la scultpurile în scoarţă de copac“, spune adolescentul.

Şi-a petrecut vacanţa la Turnul Lemnarului
Pentru că a prins drag de sculptură, Marian a acceptat propunerea domunul profesor de sculptură, ca în vacanţă să vină să lucreze la Turnul Lemnarului de sub Tâmpa. „Am descoperit câte lucruri minunate poţi face dintr-o scoarţă de copac. Poate că unii oameni consideră scoarţa inutilă, dar eu am învăţat să dau fiecăreia o formă“, mărturiseşte băiatul. Cu timpul, dexteritatea lui Marian a crescut, astfel încât în cele câteva ore pe care le petrece la turnul de sub Tâmpa, sculptează cel puţin şapte măscuţe în scoarţă de copac. „Fac mai multe măşti pe zi şi de multe ori mi s-a întâmplat să nu-mi dau seama cât de repede trece timpul. Nu-mi pasă de nimic atunci când sculptez. E plăcut ceea ce fac şi de aceea am ales să-mi petrec timpul liber aici“, spune tânărul  sculptor.

Vrea să-şi dezvolte pasiunea
Dorinţa lui Marian este aceea de a reuşi, cu timpul, să-şi dezvolte talentul artistic şi să facă lucrări mai mari, aşa cum a văzut la cel care l-a iniţiat în domeniul sculpturii. „În afară de măşti, am făcut şi o rozetă şi îmi doresc să pot sculpta şi rădăcini de copac. Mi-ar plăcea să pot să învăţ şi eu pe alţii să sculpteze pentru că este un lucru minunat“, mărturiseşte băiatul. 

Întrebări şi răspunsuri
Ai renunţat la fotbal?

Nu am renunţat la sport. Am fost recomandat de cineva unei echipe de fotbal de sală. Din 15 septembrie trebuie să începem antrenamentele şi abia aştept să văd cum va fi.

Te-ai gândit ce facultate vrei să urmezi?

Da, îmi doresc să mă înscriu la Facultatea de jurnalistică sportivă, de la Bucureşti. Am aflat că este singura din ţară  şi am ales domeniul ăsta deoarece îmi place fotbalul şi pentru că citesc şi vorbesc foarte mult despre evenimentele sportive. Îmi place să fiu informat şi mi-ar place să ajung să-i informez şi pe ceilalţi.

Îţi vinzi operele de artă?

Da. În ultima perioadă am reuşit să vând o parte din măscuţe. Mă bucur că lumea este încântată de ceea ce fac şi că îşi doreşte să le ducă acasă.

Ce-i place

„Îmi place să stau în compania prietenilor, să glumim, să discutăm despre diverse lucruri şi să facem întreceri sportive. Îmi place şi să citesc. Ultima carte pe care am citit-o este «Două loturi» de I. L. Caragiale” susţine băiatul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac momentele fixe, atent programate, ci cele imediate, spontane. Programul fix şi rutina mă îngrădesc şi de aceea eu sunt adeptul acelor situaţii în care pot să fac exact ceea ce vreau şi cât doresc” mărturiseşte Marian.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite