Campanie de prevenire a furturilor din maşini. Aflaţi aici ultima găselniţă a hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto. Adevărul
Foto. Adevărul

Deşi şoferii au fost avertizaţi să nu-şi mai lase bunurile de valoare la vedere, se pare ca aceştia nu au învăţat din poveţele poliţiştilor. 

Oamenii legii spun că obiectele lăsate la vedere în autoturisme reprezintă în continuare atracţia principală a hoţilor, care continuă să fure genţi, poşete, radio CD-uri, GPS-uri, laptop-uri sau staţii de emisie-recepţie.

De asemenea, rămân în atenţia hoţilor componentele auto, fiind sustrase roţi de autoturisme şi capace de roţi, acumulatori, oglinzi, ştergătoare de parbriz. În unele cazuri a fost sustras chiar şi combustibilul din rezervorul maşinii.

Potrivit Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Braşov, din totalul furturilor din autoturisme şi a componentelor exterioare acestora, sesizate în lunile ianuarie şi februarie 2012, 72 la sută din fapte au fost comise noaptea, mediul predilect de săvârşire fiind cel urban. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în municipiul Braşov.

Modurile de operare ale infractorilor au fost spargerea geamului, forţarea portierei, folosirea de chei potrivite, smulgerea sau demontarea de componente auto.

Având în vedere că mulţi proprietari de autoturisme ignoră măsurile elementare de autoprotecţie şi pot deveni victime ale infractorilor, iată câteva modalităţi de prevenire a acestui gen de infracţiuni:

    Când coborâţi din autoturism nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră bunurile sau obiectele ce i-ar putea tenta pe hoţi şi acţionaţi sistemul de închidere al uşilor;
    Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj;
    Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.

Furt din maşină, fără nicio distrugere

Hoţii s-au specializat. Reuşesc să fure fără să mai fie nevoie să forţeze portierele sau să spargă geamurile.
Schema este destul de simplă şi nu foarte riscantă pentru hoţi, drept pentru care începe să ia amploare. Hotul stă strategic în parcare şi aşteaptă să vină o maşină. Are un dispozitiv care emite un semnal ce bruiaza tecomanda, şi, practic, atunci când şoferul iese din maşină şi vrea să o închidă cu telecomanda, semnalul este bruiat, iar portierele rămân descuiate. Hoţul aşteaptă ca proprietarul să plece şi apoi fură tot ce este la vedere.
„Le recomandăm şoferilor să opteze pentru un sistem performant, chiar dacă este mai scump, care poate contracara astfel de dispozitive de bruiaj", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.
Mult mai simplu este să verificaţi uşile înainte să plecaţi de lângă maşină.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite