Pilotul braşovean Mihai Marinescu atacă Formula 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Marinescu participă, în prezent, la cursele din Campionatul Mondial de Formula 2.În funcţie de rezultatele pe care le va obţine în această competiţie, Mihai Marinescu ar putea să facă saltul către Marele Circ.

Din 2010, de când participă la cursele Campionatului Mondial de Formula 2, Mihai Marinescu a demonstrat că este pregătit să facă pasul către cea mai importantă competiţie de motorsport din lume, Formula 1. Deşi are doar 22 de ani, Mihai Marinescu are un palmares de invidiat, reuşind să impresioneze în sezonul de debut în Formula 2. În fiecare etapă a sezonului 2010, Marinescu a reuşit să se claseze în top 10 la fiecare etapă şi a ocupat locul 11 la finalul stagiunii.

„Am microbul motorsportului în sânge de când eram mic. Tatăl meu s-a ocupat de mine şi mi-a insuflat pasiunea pentru sporturile cu motor. De la 11 ani am început să particip în Campionatul Naţional de karting, acolo unde am ieşit campion naţional în sezoanele 2000, 2001 şi 2002", povesteşte tânărul pilot braşovean.

Rezultate notabile

Debutul în monopost a avut loc în 2005, iar pe parcursul celor trei ani petrecuţi în Formulele Renault, Mihai a câştigat cinci curse şi a reuşit 20 de podiumuri. În 2005, Mihai a fost vicecampion al Italiei în Formula Renault 1,6, în 2006 s-a clasat pe locul 6 în Campionatul Nord European Formula Renault 2.0, iar în 2007 s-a clasat pe locul cinci în clasamentul seriei World Series - junori.

În 2008, Mihai Marinescu a concurat în seria europeană Formula BMW, care se desfăşoară simultant cu Formula 1. Sezonul 2008 a fost unul dificil, cu multe probleme provenite din lipsa de experienţă a echipei Fisichella Motor Sport, alături de care Mihai a concurat.

Odată încheiat sezonul 2008, Mihai s-a alăturat, pentru o cursă, celebrei International Formula Master - GP3, şi a reuşit ca la debut să se claseze pe podium, ocupând locul trei în cursa de la Monza.

Victorie importantă

Cel mai prestigios rezultat al pilotului braşovean este victoria din Macau Grand Prix, obţinută în noiembrie 2008. Circuitul din Macau este considerat cel mai dificil circuit stradal din lume, o victorie aici fiind o performanţă dorită de orice pilot al lumii, foarte puţini fiind cei care au reuşit-o.

De-a lungul celor 55 de ani de istorie ai cursei din Macau, legende ale motorsportului mondial au reuşit să triumfe: Ayrton Senna, David Coulthard sau Michael Schumacher. Acestei liste extrem de selective i s-a alăturat, din 2008, Mihai Marinescu.

2011, an de excepţie

În sezonul 2009, Marinescu a concurat, sporadic, în Formula Renault 3.5, reuşind, în pofida lipsei de pregătire, clasări constante în primii 15, la nivel mondial. Sezonul 2011 de Formula 2, din care au mai rămas de disputat două etape, a fost unul excepţional pentru Mihai Marinescu. În ultima rundă, desfăşurată în Austria, pilotul braşovean  a obţinut două clasări pe ultima treaptă a podiumului. Cu două etape înainte de finalul actualului sezon, Marinescu este pe locul opt în clasamentul general, cu 88 de puncte acumulate.

2011 a fost cel mai bun sezon al carierei, din Formula 2. Am acumulat multă experienţă, însă trebuie să recunosc că am avut multe probleme de ordin material. Nu o dată am fost pus în situaţia de a nu participa la o etapă de Campionat Mondial, din cauza dificultăţilor financiare", a încheiat Marinescu.  

Pasionat de motoare şi la facultate

Pilotul braşovean Mihai Marinescu a absolvit în 2008 liceul german Johannes Honterus şi în prezent este student în ultimul an la Universitatea Transilvania, Facultatea de Autovehicule Rutiere. Marinescu a încheiat anul de studiu la Universitatea din Delft prin programul Erasmus, iar în toamnă va începe ultimul an de studiu la Universitatea Transilvania din Braşov şi se va pregăti pentru licenţă. După facultate intenţionează să facă un master la Delft sau în Marea Britanie cu scopul de a deveni inginer.

Voi face un master în racing, compoziţie sau dinamică, dar deocamdată nu ştiu care s-ar potrivi mai bine. Totul depinde de ce fac cu cariera de pilot. Tot timpul ideea a fost că, dacă nu reuşesc în cariera de pilot, să ajung inginer în Formula 1", a completat Mihai Marinescu.

Puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie, Mihai Marinescu şi-l petrece alături de familie şi de prietenii din Braşov. „Nu ratez, atunci când programul îmi permite, nicio cursă de Formula 1. Acolo sunt cei mai buni piloţi din lume şi tot timpul ai ce învăţa de la ei", a menţionat Marinescu.

Pilotul braşovean este pasionat de filmele de groază, ascultă orice gen de muzică, mai puţin manele şi adoră să se plimbe prin centrul vechi al Braşovului. „În general, îmi place să petrec cât mai mult timp în aer liber. Normal că îmi place să mă şi distrez, dar cu anumite limite", a povestit singurul pilot român din Formula 2.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite