Piaţa Sfatului din Braşov va avea o faţă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acelaşi proiect este prinsă renovarea străzilor Piaţa Enescu, Apollonia Hirscher şi strada Diaconul Coresi. Piaţa Sfatului va fi renovată după planul ultimei reabilitări, din anul 1987. Fântâna arteziană va avea jocuri de lumini şi apă impresionante.

Proiectul de reabilitare a Pieţei Sfatului şi a străzilor adiacente va fi realizat prin Planul Integrat de Dezvoltare a polului de creştere Braşov, iar costurile vor ajunge la peste trei milioane de euro, bani europeni. În vechea piaţă vor fi reabilitate pavimentele şi înlocuite cu granit şi marmură. De asemenea, vor fi reabilitate reţelele de apă şi canalizare, vor fi înlocuiţi stâlpii de iluminat public, iar clădirile cu arhitectură deosebită vor fi iluminate pe timp de noapte.

„Planul iniţial va fi respectat în totalitate. Nu vor fi intervenţii majore, dar se va vedea diferenţa. Deocamdată, nu este de bun augur să vorbim despre proiect, pentru că banii nu au fost încă accesaţi", a declarat arh. Mircea Corniciuc, şeful proiectului.

Locuri de parcare

Licitaţia de realizarea a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de reabilitare a fost câştigată de firma Proiect Braşov, care a realizat şi ultimul proiect de refacere a pieţei, înainte de Revoluţie.

Proiectul prevede îmbunătăţirea căilor de acces către Biserica Neagră şi strada Apollonia Hirscher. De asemenea, vor fi reamenajate zonele verzi, dar vor apărea şi unele noi. Treptele din partea de vest a pieţei vor fi eliminate şi vor amenjate locuri de parcare în zona Bisericii Negre.

Şi pentru Piaţa Enescu sunt planuri mari. Aici, pavajul va fi înlocuit cu piatră cubică. Se va schimba şi sistemul de iluminat. Toate reţele vor fi îngropate în pământ, odată cu reabilitarea zonei. În plus, străzile Mureşenilor, Republicii şi cele din zona Aro Palace vor suferi mici modificări.

Fântâna „cântătoare"

Puţini îşi mai amintesc că fântâna din Piaţa Sfatului era conectată la orga Bisercii Negre. În funcţie de înălţimea sunetelor, debitul apei creştea. „Fântâna va fi reabilitată atât din punct de vedere al instalaţiilor electrice şi de apă, cât şi din punctul de vedere al iluminatului. Vom încerca să reparăm şi pompele care mergeau pe muzică, dar totul ţine de obţinerea fondurilor", a mai spus şeful proiectului. Inedita instalaţie ar putea fi „reînviată" şi redată Braşovului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, „cererea de finanţare este în curs de scriere şi va fi gata cel mai probabil la sfârşitul lunii. După obţinerea finanţării, vom încerca să păstrăm cu foarte multă fidelitate linia proiectului iniţial". El a adăugat că fântâna va fi îmbunătăţită cu jocuri de apă şi lumini.

image

Clemansa Dospinescu, 67 de ani, pensionară

Se cheltuie banii aiurea. Eu de şase ani mă duc în audenţă la primărie să ne repare strada din Schei, dar tot degeaba

image

Claudiu Ghegoiu, 24 de ani, student

Mi-e tare teamă să nu se producă schimbări radicale. Eu aş repara doar ce este stricat, mai ales clădirile

image

Nicolae Iordache, 64 de ani, casnic

Cred că mai bine s-ar repara faţadele caselor. De exemplu, pe strada Bariţiu este pe cale să cadă un balcon

image

Mihai Micu, 28 de ani, jurnalist

Nu aş schimba mare lucru la Piaţa Sfatului. Aş renova cu siguranţă faţadele clădirilor, care au o arhitectură superbă

image

Elena Călugăr, 51 de ani, lucrător comercial

Aş pune ceva atractiv în Piaţa Sfatului, pentru turişti. Cred că un acvariu ar fi foarte potrivit, mai ales pentru cei mici

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite