Petruţa Medi Măriuţa a transformat gătitul într-un mod de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre maeştrii bucătari braşoveni pentru care produsele tradiţionale sunt la loc de cinste. Preţuieşte fiecare condiment în parte şi găteşte cu drag şi pasiune.

Femeia, căreia nu îi este ruşine să afirme răspicat că „stă la cratiţă", a căpătat această pasiune încă din copilărie. „Mama mea era o gospodină desăvârşită. Când gătea, eu stăteam pe lângă ea şi îmi explica ce face. Mă interesau toate mirodeniile şi eram curioasă cum se fac preparatele de casă.

Voiam să ştiu cum se face toba, caltaboşul sau răciturile. La răcitură, îmi explica, de exemplu, că toate ingredientele trebuie puse într-o ordine anume, ca aceasta să iasă gustoasă. Mai întâi, se ia grăsimea de deasupra, apoi se pune usturoiul şi abia apoi se vântura, fix de şapte ori, nici mai mult, nici mai puţin", îşi aminteşte Medi Măriuţa.

Braşoveanca spune că a devenit o adevărată gospodină abia după ce s-a căsătorit. Atunci a început să pună în aplicare propriile reţete. „M-am căsătorit la 18 ani şi atunci am început să gătesc la modul serios. Încercam tot felul de combinaţii.

Pentru că am fost mereu atrasă de mirodenii, făceam pe atunci tot felul de încercări. Făceam tot felul de mâncăruri. Dacă nu erau bune, le aruncam, dacă eram mulţumită de cum au ieşit, îl aşteptam pe bărbatul meu cu ele. De fapt, el a apreciat tot timpul străduinţa mea, dar şi rezultatul ei", explică bucătăreasa.

Specialistă în mâncăruri tradiţionale

Braşoveanca este adepta mâncărurilor făcute în casă, din materia primă pe care o oferă orice gospodărie. La fiecare dintre reţetele sale, femeia foloseşte ingrediente cunoscute, dar cu întrebuinţări secrete.

„Îmi plac foarte mult ciorbele. De burtă, de perişoare, dar şi celelalte feluri. Iubesc sărmăluţele, caltaboşul şi toate preparatele din carne de porc. Noi tăiem câte doi, trei porci pe an, aşa că avem în permanenţă, în casă, tot felul de produse tradiţionale. Nu vreau să mă laud, dar preparatele din porc sunt specialitatea mea", mărturiseşte braşoveanca.

Femeia consideră că mâncarea autentic românească este extrem de gustoasă şi, tocmai de aceea, străinii se dau în vânt după ea. „Copiilor mei le place foarte mult mâncarea mea. Când una dintre fiicele mele era plecată în străinătate, mă suna să mă întrebe ce să pună la ciorba de burtă ca să iasă ca acasă.

La fel, la ciulamaua de pui. Îi era dor de mâncarea de acasă, iar străinii apreciază foarte mult delicatesele româneşti. Mâncarea e foarte gustoasă atunci când e pregătită din carnea animalelor sau păsările crescute în curte. Carnea importată, pe care o cumperi din supermarket, nu are gust", este de părere bucătăreasa.

Braşoveanca pasionată de gastronomie are de împărtăşit şi câteva sfaturi pentru cei care iubesc „bucătăria" şi sunt dispuşi să încerce lucruri noi. „Mâncarea iese gustoasă atunci când bucătarul găteşte cu plăcere şi bună dispoziţie.

Starea de spirit a bucătarului se reflectă în mâncarea sa. Indiferent despre ce bucate este vorba, acestea trebuie făcute încet şi cu răbdare şi, neapărat, la foc mic. În rest, depinde doar de gustul fiecăruia", a conchis braşoveanca.

Ce-i place

Îmi place să fac mâncare şi îmi place locul meu de muncă pentru că sunt în permanentă legătură cu oamenii. Nu cred că oricine este făcut pentru aşa ceva. Ca să-ţi mulţumeşti, clienţii trebuie să-ţi placă ceea ce faci. Îmi place foarte mult să conduc maşina. Am permis de 18 ani şi am condus tot timpul, dar în ultimii ani am condus mai mult. Maşina îţi dă un sentiment de independenţă.

Ce nu-i place

Nu-mi plac certurile, scandalurile sau discuţiile în contradictoriu. Nu-mi plac oamenii care au o singură preocupare: să vorbească despre alţii. Mi-e teamă să merg pe munte sau să mă urc într-un avion. Am mai multe fobii, însă sunt convinsă că, la nevoie, aş putea să le înfrâng.

Întrebări şi răspunsuri

Cand aţi descoperit că sunteţi pasionată de bucătărie?

Mi-a plăcut încă de copil să văd cum se face mâncarea şi să aflu secretele unui gust deosebit. Stăteam pe lângă mama mea şi îmi explica fiecare pas. Făcea mâncăruri şi preparate elaborate şi pentru fiecare dintre ele avea câte un secret. O mai ajutam la bucătărie şi îmi făcea plăcere. Propriile reţete am început să le creez, după ce m-am căsătorit. Atunci pot să spun că am devenit cu adevărat pasionată în ale bucătăriei şi nu am mai putut renunţa la acest lucru.

Ce aveţi împotriva mâncării de la fast-food?

Mâncarea de la fast-food nu are gust. Ingredientele folosite nu sunt proaspete, se folosesc după ce au stat congelate foarte mult timp. De fiecare dată când am gustat câte ceva de la fast-food, mie nu mi-a plăcut.

Profil

Născut. 6 noimbrie 1967, Codlea.

Studii. Liceul Industrial Codlea, cursuri de specializare în gastronomie

Familia. Văduvă, trei copii

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite