Petronela Şerb a învaţat jurnalism de la canadieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanca a absolvit deja o facultate de profil în Toronto, are la activ un master, iar acum se gândeşte serios la un doctorat în media

Petronela Şerb a urmat mai întâi cursurile Facultăţii de Jurnalism din Braşov, unde a ajuns dintr-o întâmplare. „Vroiam să dau admitere la Medicină, dar s-a înfiinţat la Braşov această facultate şi tata m-a bătut la cap să mă înscriu. Am dat admitere şi am intrat prima. Am început să lucrez în media încă din primul an de facultate, la un post de radio. Am avut foarte multe de învăţat, începând de la emisie până la asistenţă tehnică", îşi aminteşte Petronela.

La un moment dat, i s-a ivit ocazia să lucreze la o revistă săptămânală şi nu a stat pe gânduri. „Habar nu aveam cum trebuie să-mi pregătesc un interviu, dar m-am descurcat. Am învăţat foarte multe lucruri despre jurnalism din mers, nu din facultate. A fost o experienţă foarte frumoasă. Apoi, în anul trei de facultate, am avut şansa să plec în Toronto, Canada, şi nu am stat pe gânduri", spune braşoveanca.

Jurnalism în Toronto

În Canada, Petronela a aplicat la o facultate de radio şi televiziune, unde a luat-o de la zero, fiindcă studiile efectuate în România nu i-au fost recunoscute. Primul an de facultate a fost pentru tânără un şoc. „În primul rând erau foarte mulţi oameni, de diferite culturi. Exista diferenţa de limbă, iar toate notiţele mele din primul an erau jumătate în română, jumătate în engleză. Apoi, facultatea era foarte mare, era ca un labirint, iar sistemul de învăţământ a fost total diferit faţă de cel românesc.  Acolo ai o listă cu nişte materii de bază, care sunt obligatorii, dar ai libertatea de a alege materiile pe care vrei să le urmezi. Desigur, sunt şi cursuri adiacente, dar şi pe acelea ţi le alegi singur. În plus, dacă vrei, poţi renunţa la un curs chiar în mijlocul semestrului, fără niciun fel de problemă", spune Petronela.

Vrea să se apuce de doctorat

În timpul facultăţii, braşoveanca şi-a găsit un loc de muncă în campusul universităţii, la biroul de burse şcolare. „Aş fi vrut să lucrez în media, dar acolo, dacă nu faci voluntariat şi nu ai relaţii, este foarte greu să intri în această industrie. Chiar şi după ce am terminat facultatea, am rămas la job-ul meu şi m-am apucat de un master în comunicare şi cultură. Între timp, m-au promovat şi la locul de muncă şi acum sunt pe poziţia de consilier de asistenţă financiară şi am şanse să promovez în orice alt departament. Mă gândesc totuşi, serios, să mă apuc de doctorat şi să rămân în lumea academică, să devin profesor", mai spune Petronela.

În paralel cu studiile, braşoveanca s-a implicat şi în activităţile comunităţii de români din Toronto. S-a alăturat unui grup de dansuri populare şi a participat la diverse festivaluri româneşti şi canadiene. Apoi, în fiecare an, prezintă Festivalul Românesc din Toronto. „Este foarte frumos şi mă bucur că am ocazia să cunosc diverşi artişti din România, SUA sau Canada", mai spune Petronela.

Întrebări şi răspunsuri:

Te-ai mai întoarce în România?

M-aş întoarce, dar întrebarea este: unde? Acasă nu mai este ce a fost, nici în plan personal, şi dacă m-aş întoarce, nu aş ştii ce să fac. Ar trebui să o iau de la zero, la fel cum am făcut acum opt ani, când am plecat în Canada.

Cum este presa în Canada, spre deosebire de cea din România?

Foarte schimbată. Nu există atâta tabloidizare cum este aici. Acolo nu vezi la ştiri doi oameni bătându-se. Aşa ceva vezi numai la show-urile de televiziune, gen Jerry Springer. Apoi, totul diferă, începând de la prezentatorul jurnalului până la formatul şi conţinutul ştirilor.

Ce-i place:

„Îmi plac ieşirile în natură, mai ales pe malul lacului şi să mai fie şi soare. Îmi plac filmele, îmi place să scriu, îmi place să traduc şi chiar m-ar tenta să mă fac şi traducător", spune Petronela.

Ce nu-i place:

„În România nu-mi place stresul cotidian, de care nu mai scapă nimeni, iar în Canada nu-mi plac distanţele foarte mari. Acesta este unul dintre factorii care îi îndepărtează pe oameni şi duce la o lispă de spontaneitate", a mai spus braşoveanca.

Profil

Născută. 3 iulie 1981, Făgăraş

Studii. Ryerson Univesity

Familie. Părinţi, un frate

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite