Petrecere cu măşti, la Budila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mascaţi au adunat bucate pentru petrecerea de seară, Foto: Bogdan Crăciun
Cei mascaţi au adunat bucate pentru petrecerea de seară, Foto: Bogdan Crăciun

Comunitatea din Budila a fost, duminică, în mare sărbătoare. Gospodăriile oamenilor au fost luate cu asalt de „Alaiul măştilor", care a alungat spiritele rele şi le-a purificat, pentru ca belşugul să intre în fiecare casă.

Alaiul a fost dirijat de un mire şi o mireasă, care au condus căruţele cu tinerii deghizaţi în diverse personaje prin tot satul. Conform tradiţiei, gazdele i-au întâmpinat cu rachiu şi cu gogoşi, apoi s-au pus cu toţii pe dansat.

MAI MULTE IMAGINI DE LA OBICEIUL „ALAIUL MĂŞTILOR“, DE LA BUDILA

Totuşi, acestea au stat cu ochii în patru fiindcă, potrivit obiceiului, alaiul este pus şi pe „prădat", ţinta lor fiind bucatele tradiţionale din afumătorii. „Eu am lăsat-o pe soţie să stea acolo şi să păzească afumătoria, să nu-mi dispară nimic. Nu au nicio şansă să-mi fure ceva", a spus râzând gazda Iaka Duda, de 43 de ani. „Mascaţii" au reuşit, totuşi, să păcălească vigilenţa gazdelor şi au părăsit gospodăriile cu cârnaţi şi sticle de rachiu ascunse sub costume.

„Am furat o sticlă de ţuică, slănină, cârnaţi şi o să le mănânc cu prietenii. Ţuica nu o voi bea singur fiindcă precis mă voi îmbăta", a spus Sandor Berna. După ce au colindat din casă în casă, alaiul s-a retras la Căminul Cultural, unde s-a petrecut până târziu. „Alaiul măştilor" este inspirat din obiceiul Fărşangului, din comunităţile magiare sau al Faschingului, din zonele săseşti. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite