Pensionarii braşoveni îşi vând agoniseala de-o viaţă, în talcioc (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii comercianţi stau în soare sau ploaie pentru a câştiga câţiva leuţi, pe lângă pensie. În talciocul din parcarea fostei uzine Roman S.A. se vând de la cuie, şurubelniţe şi alte unelte, până la îmbrăcăminte şi încălţăminte sau obiecte de uz casnic.

În piața de vechituri și obiecte de ocazie, majoritatea vânzătorilor sunt pensionari şi şomeri. Aceştia renunţă la lucrurile pe care le-au adunat o viaţă, pentru a putea face rost de bani. În fiecare weekend, parcarea de la Roman este plină de oameni şi de obiecte divers colorate.

Dacă sunteţi colecţionari, la târg veţi descoperi adevărate oportunităţi, pentru că aici găsiţi diverse bancnote, insigne, timbre sau monede vechi. „Cea mai veche bancnotă pe care o am în colecţie este de 20 de lei. Banul ăsta este din 1945 şi o vând cu 30 de lei", a spus Dumitru Petre.

image

Şubler de un metru

Un braşovean a adus în piaţa de vechituri din parcarea fostei uzine Roman S.A. o mulţime de unelte industriale. Deşi industria în oraşul de la poalele Tâmpei este la pământ, bărbatul a scos la vânzare micrometre, dar şi şublere de diferite dimensiuni.

  Cea mai impresionantă unealtă, după care orice posibil client întoarce capul este un şubler de exterior, de un metru.

image

„Am şublere de toate dimensiunile de când s-au privatizat uzinele şi au scos uneltele la plimbare. Le vând de la 10 lei, până la 100 de lei. Cumpărătorii sunt oamenii care mai lucrează în hale industriale au nevoie de astfel de unelte", a declarat pensionarul Marius Iacob.

image

Dacă doriţi să vă aduceţi aminte de vremurile apuse şi mai aveţi acasă un pick-up funcţional, de la târg puteţi să vă cumpăraţi discuri cu poveşti precum „Vrăjitorul din oz" sau „Pinţul fericit", aventurile lui Jules Verne sau Phoenix. Preţul acestora porneşte de la 2,5 lei şi poate ajunge până la 5 lei.

Iubitorii aparatelor ruseşti

Majoritatea braşovenilor care vizitează târgul de vechituri sunt în căutare de obiecte vechi, dar de calitate. Mulţi aleg aparatele fotografice analogice ruseşti, din anii '60. De exemplu, un aparat Sokol, din 1965, se vinde cu 40 de lei.

image

Nu doar aparatele ruseşti sunt la mare căutare. „Mi-au cumpărat un ceas rusesc «Raketa». Am negociat preţul şi am ajuns să-l cumpăr cu 32 de lei. E bine că există un astfel de talcioc pentru că aici fiecare se orientează în funcţie de ce are nevoie", a declarat Florin Iuga.

image

Condiţii şi taxe

Pentru a deveni mic comerciant în piaţa de vechituri, trebuie să aveţi diverse obiecte vechi, pe care nu le mai folosiţi. Braşovenii cu pensia sub 600 de lei sunt scutiţi de taxe, iar ceilalţi trebuie să plătească 3,6 lei pe metru pătrat, pe zi.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite