Braşov: Paznicul licenţiat în matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Paznicul licenţiat în matematică
Braşov: Paznicul licenţiat în matematică

Sorinel Badea este unul dintre cei care s-a convins că viaţa nu e dreaptă cu toţi oamenii. Licenţiat în matematică, a lucrat câţiva ani ca profesor, iar acum îşi câştigă pâinea ca agent de pază.

Născut: 1 mai 1973, loc, Caracal, jud. Olt
Studii: Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti
Ocupaţie: agent de pază
Familie: necăsătorit

Sunt oameni care susţin că niciodată nu ar face o anumită muncă. Nu ar accepta un statut, un anume patron sau un salariu sub un nivel considerat decent. Pe mulţi dintre aceştia, însă, viaţa nu i-a trecut prin toate încercările. Aşa că nu ştiu cât de dură poate fi uneori.
 
Sorinel Badea este un oltean care a venit la Braşov în urmă cu opt ani sperând la un trai mai bun. Deşi, momentan, lucrează ca agent de pază, speră să prindă vremuri mai bune. Din visele sale legate de cariera de profesor de matematică s-a ales praful. A stat patru ani la catedră, dar acum preferă să păzească poarta unui şantier decât să redevină slujbaş în sistemul de învăţământ.

Pasionat de matematică

Sorinel Badea povesteşte că a fost pasionat de matematică de când era mic, deşi niciodată nu a fost un elev de nota zece. „La şcoală, pe vremea lui Ceauşescu, notele se mai dădeau şi în funcţie de pile. Iar eu proveneam dintr-o familie modestă: tata era muncitor, iar mama casnică. Suntem cinci fraţi, aşa că nu puteam ţine pasul cu unele chestii“, ne-a spus agentul de pază.

După ce a terminat liceul, în primii ani de democraţie, Badea a intrat prin concurs la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, visând să devină profesor. „Perioada petrecută în Capitală a fost relativ bună, deoarece stăteam în cămin şi mă ajutau părinţii. Atunci, însă, am şi deschis mai mult ochii asupra lumii şi oamenilor. Cred acum că poate nu îndeajuns”, spune Badea. În perioada studenţiei nu i s-au părut foarte grele cursurile uneia dintre cele mai dificile facultăţi. Totuşi, la acele materii pe care nu le „simţea“, după cum precizează el, nu a obţinut cele mai bine rezultate. Nota nouă, obţinută la susţinerea proiectului de licenţă i-a permis, însă, să se întoarcă în Caracal în calitate de profesor de matematică.
 
Dezamăgit de sistemul de învăţământ


Lucrurile păreau să meargă bine, dar după patru ani de catedră la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan” din Caracal, timp în care a predat matematică şi informatică, situaţia s-a schimbat. Sătul de problemele sistemului de învăţământ, Sorinel Badea a abandonat totul şi a venit la Braşov, unde a sperat să profite de perspectivele unui oraş mai mare. A lucrat în cadrul unor firme  ca operator calculator, programator sau administrator, însă de câteva luni lucrează ca agent de pază şi securitate. Şi-a încercat scurt timp norocul şi în străinătate, prin Spania şi Portugalia. Fără succes. Este conştient că, potrivit standardelor societăţii noastre, viaţa lui involuează, dar nu este un disperat. „Acum muncesc ca agent de securitate, dar nu mi-e ruşine, atâta timp cât câştig un ban cinstit. Sper la o promovare în cadrul firmei în care lucrez. Oamenii se miră când află că sunt licenţiat în matematică, dar viaţa asta îţi poate rezerva multe. Şi uneori poţi accepta lucruri la care nici nu te-ai gândit“, ne spune Sorinel Badea.


 

Ce îi place: „Îmi place siguranţa, de aceea îmi doresc foarte mult să ajung într-o stare de echilibru financiar. Nu pot spune că sunt mort după bani, dar nu-mi place să trăiesc de pe o zi pe alta.“
Ce nu-i place: „Nu-mi plac deloc minciuna şi hoţia. Cred că parşivenia de care dau dovadă unii oameni din societatea noastră este cel mai urât lucru care ni se întâmplă.“

Întrebări:

După câte aţi trăit, cât de dreaptă credeţi că este viaţa?
Nu totdeauna viaţa este dreaptă şi nu toţi oamenii primesc ceea ce merită, iar eu pot fi dat drept exemplu. Eu şi mulţi alţi foşti colegi de-ai mei de facultate. Săptămâna trecută, un băiat care îşi văzuse bine de carte în facultate voia să se angajeze şi el ca paznic.

La ce vă aşteptaţi în viitor?
Sper ca, în ceea ce mă priveşte, lucrurile să se mai îndrepte. Cred că voi ajunge să am o anumită stabilitate financiară. Nu mi-e frică de muncă şi pe asta mă bazez.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite