Patinoarul olimpic din Braşov, o afacere de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patinoarul olimpic de la Braşov
Patinoarul olimpic de la Braşov

Costurile exorbitante ale complexului sportiv din Parcul Tractorul creează suspiciuni. Jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit faptul că investiţia a fost încredinţată direct unei firme patronate de un consilier local PDL din Turda.

„În ultimele 6 luni, firmele consilierului Gabriel Silagyi erup în afacerile din bani publici. Iau contracte în toată ţara, unele uriaşe", scrie Tolontan. Printre contractele atribuite firmelor lui Silagyi figurează Patinoarul olimpic din Braşov, cu peste 10 milioane de euro. Potrivit ziaristului, procesul de achiziţie a început pe când Compania Naţională de Investiţii „se afla sub Vasile Blaga".

Omul de afaceri Gabriel Silagyi  consideră că acuzaţiile care i s-au adus, legate de anumite contracte cu Ministerul Tineretului şi Sportului, reprezintă „o abordare tendenţioasă şi neadevărată". 

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, susţine că decizia de a construi patinoare în câteva oraşe din ţară a fost luată împreună cu specialiştii ministerului. „Licitaţiile au fost corecte, toate detaliile au fost publicate pe SEAP. De altfel, caietele de sarcini şi procedurile au fost derulate de beneficiarii proiectelor şi nu de reprezentanţii fostului Minister al Tineretului şi Sportului. Dacă preţul e mare sau mic, sunt în măsură să se pronunţe doar specialiştii", a declarat Sorina Plăcintă.

Şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, care a fost prezentă la inaugurarea patinoarului de la Braşov, a precizat că atribuirea contractului de execuţie nu a fost realizată de ministerul pe care-l conduce. Întrebată despre modul în care s-a făcut această investiţie, informaţiile fiind că este vorba despre o atribuire directă fără licitaţie, unui consilier local al PDL, ministrul Dezvoltării a răspuns: „Eu nu cunosc cine e persoana respectivă, important e ca procedura să fi respectat legea...".

Elena Udrea

Ministrul a precizat, ulterior, că din cauza incapacităţii bugetului local de a mai susţine investiţia, proiectul a fost preluat spre finalizare de Compania Naţională de Investiţii (CNI), prin programul naţional de construcţie a patinoarelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată.

Investiţie pentru FOTE

Elena Udrea a declarat că fondurile pentru execuţia patoniarului au fost aprobate prin hotărâre de guvern, având în vedere organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, de pe Valea Prahovei şi în Braşov.

Licitaţia pentru patinoarul olimpic Braşov a fost organizată perfect legal, în mod public, firma câştigătoare, MBS Group, al cărei acţionar principal este consilierul local PDL Gabriel Silagyi, fiind singurul ofertant, susţine conducerea Primăriei Braşov. Primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat, la Realitatea TV, că investiţiile au fost necesare pentru dotări impuse de organizarea Festivalului Olimpic pentru Tineretul European. Primăria Braşov a scos la licitaţie publică proiectul de construcţie a patinoarului olimpic în anul 2007, însă la primele două licitaţii nu a existat niciun participant, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Scripcaru: UDMR ar putea guverna alături de PDL

„Au fost mai multe sesiuni de licitaţii pentru că nu erau participanţi. În cele din urmă, la cea de-a treia licitaţie organizată în martie 2008 a câştigat o firmă, MBS Group SRL, care a îndeplinit toate condiţiile necesare. A fost o licitaţie publică, la vedere, unde putea să participe oricine", a declarat Toarcea.

El a fost contrazis de preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu: „Cel mai performant patinoar olimpic din Germania a costat 5,5 milioane de euro. Nimeni nu spune că nu este necesar un patinoar la Braşov, dar nu e firesc să ne batem joc de banul public, mai ales în vreme de criză".

Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov

Inflaţie mare...

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul Local prin HCL 582/august 2007, pentru realizarea investiţiei, investiţia era evaluată la 3,6 milioane de euro. În 2009, preţul patinoarului se triplează. Astfel, consilierii locali aprobă prin HCL 251, din 6 aprilie 2009, „preţul corect", respectiv 11,3 milioane de euro.

Din această sumă, 8 milioane au fost asiguraţi de Ministerul Dezvoltării, prin încredinţare directă, firmei MBS, deţinută de Gabriel Silagy. Restul au fost asiguraţi de Primăria Braşov.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite