Parteneriat împotriva eutanasierii câinilor comunitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile braşovene au scăpat de grija maidanezilor. Foto: Adevărul
Autorităţile braşovene au scăpat de grija maidanezilor. Foto: Adevărul

Consilierii locali au prelungit ieri contractul de asociere între municipiul Braşov şi Asociaţia de protecţie a animalelor „Milioane de Prieteni", prin care Asociaţia se ocupă de adunarea câinilor de pe stradă şi îngrijirea lor în adăposturi.

În ultimii ani, datorită acestei colaborări, numărul maidanezilor a scăzut considerabil. Câinii maidanezi au fost eutansiaţi exclusiv din motive medicale, atunci când nu exită altă soluţie. În rest, la Braşov, câinii sunt sterilizaţi şi îngrijiţi în adăposturile „Milioan de Prieteni" şi, cu puţin noroc, au ajuns să fie daţi în adopţie, atât în ţară, cât şi în străinătate. Dacă responsabilitatea ar fi revenit exclusiv Serviciului Poliţia Animalelor din Primăria Braşov, în adăpostul de la Stupini, patrupedele ar fi avut condiţii mult mai precare, iar şansa de adopţie a lor este mult mai mică, ceea ce ar fi dus la umplerea acestor spaţii şi poate chiar eutanasierea.

Conform unei statistici a Poliţiei Animalelor, numărul câinilor ridicaţi de pe domeniul public din municipiu a scăzut foarte mult. Dacă în 2002, în primele şase luni, au fost ridicaţi 5.000 de câini, anul acesta, au fost doar în jur de 400-500.

Opţiuni legislative

Noua Lege a „Maidanezilor", aprobată luna trecută de Parlament, prevede eutanasierea doar ca opţiune, nu ca regulă impusă prin acest act normativ. Astfel, fiecare autoritate locală are posibilitatea să opteze dacă animalele vor fi eutanasiate, sterilizare sau se vor încheia astfel de parteneriate cu ONG-uri, care să se ocupe de îngrijirea sau darea spre adopţie a acestora.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite