Parada Cârnaţilor la Sfântu Gheorghe
0Peste 50 de echipe, din România şi Ungaria, şi-au demonstrat măiestria în prepararea cârnaţilor, după reţete tradiţionale, contracronometru. La „Parada Cârnaţilor" s-au epuizat 600 de kilograme de carne şi s-au preparat 855 de metri de cârnaţi.
Festin culinar la Sfântu Gheorghe, unde 57 de echipe din Iaşi, Harghita, Covasna şi Ungaria s-au întrecut, sâmbătă, în prepararea celor mai gustoşi cârnaţi, la „Parada Cârnaţilor".
Mai întâi, participanţii şi-au făcut încălzirea cu un păhărărel de pălincă, bere sau vin, apoi, pe mesele frumos decorate cu slănină, cârnaţi, ceapă sau pâine cu untură, şi-au pregătit ligheanele şi puşca de cârnaţi.
După ce au primit, fiecare, câte 10 kilograme de carne şi 15 metri de membrană, echipele s-au pus pe treabă. Au avut la dispoziţie patru ore ca să prepare cei mai gustoşi, după reţete inedite. Aşa a apărut şi „Cârnaţu preistoric", pregătit de o echipă de muzeografi. „Ingredientele noastre sunt secrete. Avem cârnaţi de Cucuteni Ariuşi, preparaţi după o reţetă preistorică, cea mai veche din Europa de Est. Avem cârnaţi din Epoca Bronzului, cu ingrediente specifice Carpaţilor Răsăriteni. Avem şi strajă, formată dintr-un soldat roman şi un războinic dac, ce păzesc cârnaţii", a spus Dan Buzea, de 35 de ani, reprezentant al echipei Muzeului Carpaţilor Răsăriteni.
Senatori şi poliţişti, la cârnaţi
Atunci când eşti senator şi reprezinţi o comunitate, trebuie să excelezi în toate. Aşa şi-au zis şi patru aleşi locali, care, sâmbătă, au format o echipă şi au preparat cârnaţi după o reţetă tradiţională secuiască. „Preparăm cârnaţi după o reţetă a bunicii mele. Chiar dacă ingredientele noastre sunt folosite şi de ceilalţi concurenţi, totul depinde de cantitate şi condimente", a spus Gyerko Laszlo (45 de ani), senator de Harghita.
Şi poliţiştii se pricep la gătit şi sâmbătă au „tras" cu puşca de cârnaţi. Îmbrăcaţi în porturi populare din zona Zagon, membrii echipei Organizaţiei Internaţionale a Poliţiştilor au preparat cârnaţi tradiţionali cu chimen, după o reţetă secretă, de lângă care nu putea lipsi un păhărel de pălincă sau rachiu de chimen. „Toate sunt speficice zonei. Pe masă de lucru am încercat să construim o gospodărie ţărănească, am făcut o căsuţă din cârnaţi, am pus salam de urs, pâine cu untură şi boia şi caş de oaie", a spus Carmen Lambrino, de 39 de ani.
Mirosul de cârnaţi le-a încântat simţurile vizitatorilor, care au vrut să guste şi ei din bunătăţile expuse pe mesele participanţilor. „Am venit să mănânc, să beau şi îmi place să vin la acest festival, să văd şi eu cum se preapară cârnaţii", a spus Szekey Evita, de 60 de ani.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: