Panică în rândul mămicilor din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bebeluşii au primit un vaccin care expirat din octombrie 2009 şi care acum este retras din Maternităţi. Copiii născuţi după 26 ianuarie 2010 la Braşov sunt acum în pericol şi riscă să nu aibă imunitate în faţa tuberculozei.

Dacă iniţial reprezentanţii Institutului Cantacuzino au prelungit termenul de valabilitate al vaccinului până în aprilie 2010, pe motiv că nu este niciun pericol, Agenţia Naţională a Medicamentului  (ANM) îi contrazice şi a decis retragerea serului din toate Maternităţile.

 „ANM a hotărât amendarea Institutului Cantacuzino cu 20.000 de lei pentru deţinerea şi distribuirea medicamentelor cu termen de valabilitate depăşit. Noi am acordat o prelungire pentru un produs, nu pentru nişte doze de vaccin", a declarat Robert Ancuceanu, director adjunct ANM.

Explicaţii şocante

În timp ce autorităţile de la Bucureşti îşi pasează răspunderea, nimeni nu spune care sunt riscurile la care sunt expuşi bebeluşii care au primit vaccin expirat. La Braşov, toţi micuţii născuţi după data de 26 ianuarie au fost imunizaţi cu doze expirate. Medicii au explicaţii care nu îi liniştesc deloc pe părinţi. „Chiar dacă vaccinul expirase iniţial nu se întâmplă nimic, doar atât că ar putea să nu mai fie la fel de eficient", a conchis dr. Gheorghe Preda. Adică, în opinia medicilor, nu e nicio problemă dacă bebeluşul nu are imunitate în faţa bolii.

Părinţii sunt furioşi

Mămicile bebeluşilor care au primit vaccin expirat sunt furioase. „Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Din moment ce dozele de vaccin au expirat nu este normal ca cei mici să primească acest vaccin", a declarat Csakany Elena, care a născut un băieţel.

  Şi proaspăta bunicuţă Daniela Bloj (foto) este şocată de cele întâmplate, mai ales că nu a ştiut că vaccinul era expirat. „Bineînţteles că sunt supărată. Nu este normal ca odată ce a făcut vaccinul să se afle în continuare sub risc", mărturiseşte femeia.

image

Aflaţi dacă vaccinul a avut efect

Vaccinarea BCG (antituberculoză) se face tuturor bebeluşilor care au avut la naştere o greutate de peste 2500 de grame. Se administrează subcutanat în braţ. Dacă vaccinul are efect, în primele două luni de viaţă pe braţul bebeluşului apare o „floricică" de culoare roşu închis. Dacă acest semn nu apare deloc sau are sub 3 mm lungime înseamnă că vaccinul nu şi-a făcut efectul. Mămicile care observă că bebeluşii lor nu au „floricica" pot merge la medicii de familie care vor programa copilul pentru o nouă imunizare.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite