Braşov: PORTRET/ Dorina Padineanu este veşnic îndrăgostita de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Dorina Padineanu este veşnic îndrăgostita de artă
Braşov: PORTRET/ Dorina Padineanu este veşnic îndrăgostita de artă

De-a lungul celor peste 40 de ani de carieră artistică, braşoveanca a creat lucrări de artă decorativă, precum pictură pe lemn, sticlă sau pânză. În toate acestea a abordat tematici figurative, tradiţionale, naturi statice şi portrete.

Profil

NĂSCUTĂ: 8 mai 1948, Braşov
FAMILIE: necăsătorită
STUDII:
Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, Bucureşti


Dorina Padineanu s-a născut în Centrul Vechi al oraşului de la Poalele Tâmpei. Acesta este probabil şi motivul pentru care este îndrăgostită de arhitectura oraşului de munte. Ea a avut o expoziţie personală cu tema „Peisaj braşovean“, pe care a expus-o pentru braşoveni la Bistro del’ Arte. „Sursa de inspiraţie este tot ceea ce mă înconjoară. Toată viaţa noastră este un studiu, o cunoaştere, o încercare de a înţelege cine suntem şi încotro ne îndreptăm“, mărturiseşte artista.

Remarcată de învăţătoare

Cea care a remarcat talentul Dorinei Padineanu la desen a fost chiar învâţătoarea ei. Ea le-a recomandat părinţilor să o înscrie la o şcoală de artă. „Mie îmi plăcea să desenez mai mult decât altor copii. Pentru mine nu era un lucru deosebit. Simţeam că fac ceea ce trebuie şi mi se părea un lucru firesc“. Pentru că aproape toată ziua desena, în clasa a VII-a, Dorina s-a înscris la un curs de desen, organizat la Palatul Pionierilor, iar în timp ce urma Liceul „Andrei Şaguna“ s-a înscris şi la Şcoala Populară de Artă.

Prima expoziţie personală

Atunci când era în clasa a IX-a, Dorina a avut prima expoziţie personală în Sala de Festivităţi a Liceului „Andrei Şaguna“. „Expoziţia cuprindea crochituri (n.r. schită de mişcare după model viu) foarte stilizate“, îşi aminteşte Dorina.  Pentru că şi-a dorit să ştie cât mai multe despre artă, femeia a urmat cursurile Insitutului de Arte Plastice din Bucureşti, Facultatea de Artă Decorativă, secţia Tapiserie.

După finalizarea studiilor, Dorina a făcut, timp de 20 de ani, creaţie de imprimeuri în industria de mătăsuri. Din 1992, Dorina a rămas liber profesionistă şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Braşoveanca a lucrat foarte mult şi în artă decorativă pentru design interior, realizând panouri decorative, imprimate, colaje, dar şi diverse piese de vestimentaţie. În plus, artista a creat şi diverse lucrări de pictură pe sticlă, ceramică, pe lemn de facutră laică sau religioasă. Orice obiect reprezintă pentru Dorina acel lucru pe care îl poate înfrumuseţa, decorându-l.

Atunci când aveam vreo opt-nouă ani desenam cu peniţa, folosind nişte culori speciale, pe nişte batiste“, declară artista. Dorina a pictat perdele, cutii, dar şi alte obiecte pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. 
De-a lungul carierei, artista a participat la foarte multe expoziţii. Ea a realizat lucrări de pictură şi colecţii private şi de stat în România, Anglia, Germania, Spania, S.U.A. şi Japonia şi continuă să realizeze cât mai multe opere de artă.


Întrebări şi răspunsuri


Care ar fi secretul reuşitei dumneavoastră?
De fiecare dată privesc cu multă seriozitate o lucrare.Nici măcar micile amănunte nu îmi sunt indiferente. Acord importanţă oricărui lucru şi mă concentrez asupra a ceea ce fac. Niciodată nu mi s-a întâmăplat să revin cu mici retuşuri asupra unei lucrări pe care am terminat-o.
Care sunt caracteristicile unui bun artist?
Un artist trebuie să fie capabil să demonstreze micimea şi grandoarea umană. Numai oamenii extrem de serioşi, echilibraţi, muncitori, cu o personalitate puternică reuşesc să facă acest lucru.

Ce-i place
„Îmi place să citesc şi să ascult muzică clasică. În tinereţe citeam literatură clasică, ulterior am ajuns la concluzia că este mai imporatant pentru mine să mă documentez cât mai mult în domeniul plastic. Citesc părerile oamenilor consacraţi despre artă şi istoria artelor“, ne-a mărturisit artista.
Ce nu-i place
„Urăsc lenea şi indolenţa. Viaţa este atât de scurtă şi atât de frumoasă, încât este foarte păcat să ne pierdem vremea“, crede braşoveanca.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite