PORTRET Vasile Postolache a înfiinţat singurul spital veterinar din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Postolache a înfiinţat singurul spital veterinar din Braşov
Vasile Postolache a înfiinţat singurul spital veterinar din Braşov

Şi-a deschis un cabinet veterinar, împreună cu un prieten, imediat după terminarea facultăţii. Apoi, cei doi au creat un spital veterinar de 300.000 de euro.

Vasile Postolache profesează ca medic veterinar de 13 ani. Medicul debordează de viaţă şi reuşeşte să analizeze profund relaţia dintre om şi animal, dar şi comportamentul necuvântătoarelor, în diferite ipostaze. Bărbatul îşi face meseria cu pasiune şi spune că învaţă lucruri noi în fiecare zi. Cu o modestie ieşită din comun, Vasile Postolache povesteşte că a ajuns medic veterinar „din întâmplare". „În clasa a VIII-a, 99, 9% dintre elevi habar nu au ce meserie vor să aleagă. A fost şi cazul meu. Un coleg a spus:  «Ce-ar fi să ne facem medici veterinari?» şi am spus ok, asta o să ne facem. Colegul meu a renunţat între timp, însă eu am mers pe această cale", spune medicul.

Braşoveanul a urmat Liceul Veterinar din Prejmer, iar după absolvire a dat admitere la Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi. „În timpul liceului, o profesoară a fost înlocuită la un moment dat de un medic veterinar care terminase la Iaşi. Omul acela a fost fascinant pentru noi şi cred că acesta a fost motivul pentru care am dat admitere la Iaşi. Nu am promovat însă examenul, dar am intrat anul următor la facultatea din Bucureşti", povesteşte bărbatul.

Spital veterinar de top

Amintirile din facultate ale braşoveanului sunt legate de prietenii făcute să dureze o viaţă şi de o mie de visuri fireşti pentru orice tânăr. „De la terminarea facultăţii, încerc în fiecare zi să pun câte un vis în practică", spune medicul.

În penultimul an de facultate, Vasile Postolache l-a cunoscut pe colegul său, cu care a hotărât să deschidă un cabinet veterinar. După 10 ani, cei doi au construit şi au dotat o clinică veterinară, care atrage proprietari de animale din Braşov, dar şi din judeţele învecinate. Cei doi medici au participat la intervenţii deosebit de dificile realizate la animale sălbatice. Au redat vederea unei leoaice şi au reconstruit piciorul unui râs.

Complexul veterinar se numără printre primele 15 din ţară şi este cel mai mare de la Braşov. Spitalul include o sală de intervenţii, o farmacie veterinară, dar şi un spaţiu pentru servicii cosmetice de care pot beneficia animalele de casă.

Lumea animalelor, nealterată de defecte

Vasile Postolache este proprietarul unui ciobănesc carpatin şi a avut de-a lungul timpului patru pisici. „În ultimii 14 ani am învăţat mai multe lucruri de la animale decât de la oameni. Omul este o fiinţă deşteaptă, însă îi place să se împopoţoneze cu prostie. Animalele nu fac niciodată asta. Ele înţeleg lumea într-un mod înţelept, iar acţiunile lor sunt conduse după reguli simple", a adăugat medicul.

Specialiştii sunt nevoiţi să intuiască modul de manifestare al pacienţilor care ajung în cabinet, pentru a evita incidentele. „Animalele au încredere în stăpânul lor, iar comportamentul lor este, de obicei, asemănător cu cel al stăpânului", mai adaugă medicul.

Întrebări şi răspunsuri

Nu v-a speriat durata mare a facultăţii de medicină veterinară?
La început, şase ani păreau o veşnicie. La final însă nu mai ştiam când a trecut timpul. În anul trei de facultate, îmi amintesc că am scris pe dulapul din cameră: „mai sunt trei ani", iar atunci părea enorm de mult.

Efectuaţi şi intervenţii gratuite?

La noi ajung şi animale fără stăpân. Trebuie să le ajutăm. Face parte din menirea noastră, ca medici veterinari. Majoritatea cazurilor de acest fel ne sunt semnalate de asociaţii pentru protecţia animalelor. Este interesant că animalele se refac mai repede decât oamenii, în urma unor intervenţii similare.

Ce-i place

„Îmi place alpinismul. Ultima oară am mers în prăpăstiile Zărneştiului, când era încă vreme frumoasă. Pe timpul iernii, facem căţărări la sală. Îmi place Grecia şi, în general, marea. Sunt multe lucruri care mă deconectează şi de care mă bucur de câte ori am ocazia".

Ce nu-i place

„Odată cu trecerea timpului, încerc să mă feresc de lucrurile care nu îmi plac şi încerc ca nici măcar să nu mă gândesc la ele. Aşa că aş prefera să nu le nominalizez".

Profil

Născut. 11 decembrie 1971, Braşov

Studii. Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti

Familie. Necăsătorit, un copil.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite