PORTRET Lü Jianyou: „Braşovul este oraşul meu de suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul s-a stabilit la Braşov în urmă cu 18 ani. Aici şi-a întemeiat o familie, are doi băieţi şi este patronului unui restaurant cu specific chinezesc.

Lü spune despre români că sunt foarte deştepţi, amabili, harnici şi serioşi şi că se bucură să locuiască printre ei. Încă din 1992 de când a păşit pentru prima oară în Braşov, bărbatul s-a îndrăgostit iremediabil de locul despre care mărturiseşte că este oraşul lui de suflet. „La Braşov există numeroase bogăţii, dar cea mai importantă este natura. Iarna de exemplu, munţii şi zăpada de aici mă îndreptăţesc să spun că oraşul e mult mai frumos decât Austria", este de părere afaceristul.

Lü Jianyou are o viaţă agitată, însă nu se plânge niciodată de oboseală. Este redactor şef la ziarului „Chinezii din România", publicaţie săptămânală adresată comunităţii de chinezi din ţară, este vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Chinezi din România, al Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, este patronul unui restaurant cu specific chinezesc, dar îşi găseşte timp şi pentru soţie şi cei doi fii ai săi de 9, respectiv 11 ani.

Copilărie cu neajunsuri în comunism

Bărbatul s-a născut într-o familie cu trei fraţi, iar copilăria lui nu a fost una prea fericită. „Până în 1985 toate alimentele le făceam în casă. În vremea aceea era aşa de greu încât nu aruncam nici măcar o boabă de orez pe jos. Doar de Anul Nou  mâncam şi noi bomboane sau fructe", îşi aminteşte bărbatul.

Până la 18 ani,  când a plecat la facultate, Lü a mărturisit că nu a avut ghete din piele pentru anotimpul rece. „Când am avut primii papuci din piele, le-am trimis o scrisoare părinţilor mei prin care le-am mulţumit pentru efortul depus şi le-am mărtusit că aceea a fost singura iarnă în care nu mi-au îngheţat picioarele", povesteşte Lü.

După ce a terminat facultatea, a devenit asistent universitar de limba engleză la Facultatea de Economie din Beijing. „Am activat doar doi ani, dar această perioadă a fost foarte frumoasă, deoarece experienţa câştigată ca profesor este una inedită", a declarat bărbatul.

România, bogată acum 20 de ani

Spiritul antreprenorial al lui Lü l-a determinat să plece din China. El povesteşte că a plecat mai întâi spre Ungaria, dar că printr-o coincidenţă a ajuns în România. „Pe 1 decembrie 1991 când am ajuns în România am fost plăcut surprins să văd că există multe maşini Dacia, că pâinea şi biletele de autobuz costau doar 50 de bani, că orice apartament avea apă curentă, căldură, gaz şi toaletă proprie. În aceeaşi perioadă, în China existau băi comune amplasate în centrul oraşului, ne încălzeam cu ajutorul cărbunelui şi ne deplasam cu bicicletele", spune Lü Jianyou. 

Prima afacere a lui Lü a fost asocierea cu nişte români într-o firmă mixtă care aducea în Capitală geci din piele şi din puf. Din 1992, de când a venit la Braşov, Lü a deschis mai multe firme şi a vândut diverse produse chinezeşti. În 1998 bărbatul s-a căsătorit cu o braşoveancă şi spune că nu va pleca niciodată din Braşov. În prezent este patronul unui restaurant cu specific chinezesc dintr-un mall situat la ieşirea din Braşov.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum se explică ascensiunea uimitoare a Chinei?

Chiar dacă în China încă există comunism, acesta este unul liber în ceea ce priveşte economia. Acolo sunt încurajate firmele mici, prin neperceperea de taxe şi prin oferirea de consultanţă periodică. Economia din China nu este controlată excesiv cum este în România. Acest lucru este îngrijorător pentru ţara în care trăiesc şi eu astăzi.

Cum merge afacerea pe timp de criză?

Braşovenii sunt curioşi să guste din preparatele chinezeşti. După prima vizită îşi aduc şi prietenii ca să le recomande anumite specialităţi.

Ce-i place:

„Îmi place să mă plimb împreună cu familia prin Transilvania, să vizităm principalele obiective turistice şi să admirăm peisajele deosebite. Îmi place mult să fotografiez toate minunăţiile naturii, pe care am ocazia să le văd".

Ce nu-i place:

„Mă deranjează că îţi trebuie prea multe hârţii şi acte peste tot, lucru care duce la irosirea timpului. Nu-mi plac oamenii parşivi şi mincinoşi".

Profil:

NĂSCUT: 11 mai 1965, Provincia Jiang Su, China

FAMILIE: căsătorit, doi băieţi

STUDII: Facultatea de diplomaţie, Beijing

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite