PORTRET Iulian Dinu, promotorul salsei la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian este primul instructor de dans care a făcut cursuri de salsa şi tango argentinian la Braşov. El a organizat, în premieră naţională, un festival de salsa, care a ajuns să reunească peste 1.500 de participanţi.

Deşi a fost pasionat de dans încă din copilărie, Iulian Dinu a început cursurile profesioniste, sub îndrumarea maestrului Ioan Corneliu Vasiliu, atunci când avea 23 de ani. S-a antrenat intens şi a reuşit să devină maestru în dansuri sportive, rock acrobatic şi dansuri populare.

Iulian a participat şi la numeroase competiţii de profil. După ce a cucerit o grămadă de diplome şi trofee, din anul 2000 a devenit instructor de dans sportiv, iar începând cu anul 2005, timp doi ani, a profesat ca instructor de salsa şi tango argentinian. În prezent, Iulian este instructor de gradul II, în cadrul Federaţiei de Dans Sportiv.

Este îndrăgostit de salsa

După ce „a gustat" din diferitele stiluri de dans, Iulian s-a îndrăgostit iremediabil de salsa, despre care spune că este „regina dansurilor latino pentru că îmbină culturi şi ritmuri din Cuba, Africa şi America latină".

După nouă ani în care a practicat dansul sportiv de performanţă a ales să se axeze doar pe salsa. Dacă dansul sportiv îl defineşte prin cuvintele artă, educaţie şi competiţie, atunci când vorbeşte despre salsa pomeneşte de socializare, dans în mare vogă şi relaxare. „Primii paşi în salsa i-am învăţat de la un indian, apoi de la un italian, iar după câţiva ani de pregătire, am devenit primul instructor de dans care a oferit cursuri de salsa şi tango argentinian, dar şi prima persoană care a introdus ideea de salsa party în Braşov“, a spus Iulian.

image

Iniţiatorul Festivalului de Salsa din România

După ce s-a specializat cu cei mai buni instructori de salsa din România şi a participat la multe evenimente de profil peste hotare, în 2006, a organizat, în premieră naţională, Festivalul Naţional de Salsa. Succesul a fost indiscutabil, fapt pentru care festivalul s-a transformat, datorită celor peste 1.500 de participanţi, în Congres de Salsa.

image

După ce a reuşit să aducă timp de cinci ani consecutiv peste 1.000 de pasionaţi de salsa la Braşov, obiectivul lui Iulian Dinu şi al echipei sale este ca evenimentul să ia forma unui congres cu participare internaţională şi să devină tradiţie la poalele Tâmpei.

image

Iulian Dinu conduce una dintre primele şcoli de salsa din ţară, unde face un fel de pionierat al stilurilor de salsa apărute în lume. „Competiţia în salsa nu este o prioritate, ci o distracţie. De fapt, în salsa se merge pe partea de show", a declarat instructorul de la Braşov.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de greu a fost să creezi o comunitate de salsa la Braşov?

A fost nevoie de ani de pregătire, răbdare şi devotament. În oraşul de la poalele Tâmpei s-au format instructori, care conduc azi şcoli, s-a format o generaţie de instructori de salsa. Soţia mea şi trupa noastră de dans au fost mereu alături de mine şi m-au susţinut.

Ne-ai reprezentat ţara la concrusurile de salsa din străinătate?

Da. Echipa de dansatori de salsa din care fac parte, alcătuită din 20 de persoane, a fost invitată în Bulgaria, Franţa şi Belgia pentru spectacole demonstrative, dar şi ca performeri.

Ce-i place:

„Îmi plac femeile în ritm de salsa şi excursiile prin lume. Îmi place mult să mănânc fructe de mare, în special stridii", a spus instructorul.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place aroganţa, frişca şi umezeala datorată intemperiilor", susţine Iulian Dinu.


Profil
NĂSCUT: 30 decembrie 1968, Câmpina, Prahova
FAMILIE: Căsătorit şi are o fată
STUDII: Facultatea TCM, Universitatea Transilvania Braşov

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite