PORTRET Cătălina Matei este expert la Avocatul Poporului Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În paralel, Cătălina Matei este şi cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii „Transilvania", unde pregăteşte studenţii pentru meseria de jurist.

Cătălina Matei a demonstrat că visele din copilărie se pot transforma în realitate, dacă eşti perseverent şi îţi urmăreşti ţelul pe care ţi l-ai propus. Tânăra şi-a dorit de mică să fie de partea celor nedreptăţiţi şi a reuşit, datorită funcţiei de expert pe care o deţine în cadrul Biroului Teritorial al instituţiei Avocatul Poporului.  Aici, Cătălina Matei îi ajută pe oamenii cu probleme de natură juridică şi le arată calea legală pe care trebuie să o urmeze pentru a-şi face dreptate.

 „Mi-am împlinit un vis din copilărie, acela de a mă situa de partea celor nedreptăţiţi. Încă din clasa a cincea aveam în minte ideea asta, că trebuie să fac dreptate", spune expertul.

Studenţii, maturi şi pragmatici

Din acest motiv a şi urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii de stat din Craiova. După absolvire, Cătălina Matei s-a mutat la Braşov şi, după o perioadă de colaborare, tânăra s-a titularizat la Facultatea de Drept a Universităţii „Transilvania" Braşov.

Ţin seminarii pentru studenţii din anii II şi III, la materiile drepturi reale principale şi contracte civile. Îmi place să lucrez cu ei, fiindcă îţi stimulează gândirea. Sunt foarte activi, dezinhibaţi şi ceea ce mă bucură cel mai mult este că la seminarii comunicăm foarte bine, vin cu idei şi au o gândire matură şi pragmatică", spune Cătălina Matei.

Totuşi, spune tânăra puţini sunt cei care ştiu cu adevărat ce vor să facă după terminarea facultăţii.

La Avocatul Poporului, Cătălina Matei a venit în 2005, ca expert, în urma unui concurs. „Mi-a plăcut ideea de a face şi altceva în domeniu şi de a obţine experienţă. În plus, ceea ce fac eu acum are legătură şi cu partea aplicativă a dreptului şi totodată am revenit la visul meu din copilărie, acela de a fi de partea celor nedreptăţiţi", spune expertul.

Cazuri impresionante la Avocatul Poporului

La birou, Cătălina Matei se confruntă cu tot felul de cazuri, începând de la probleme financiare până la contribuţii sociale sau asigurări de sănătate. „Sunt mulţi oameni în vârstă, care în loc să se bucure de pensie, se confruntă cu diverse probleme. Mă impresionează mult oamenii săraci, care vin la noi pentru că se simt singuri şi nu au cu cine comunica acasă", declară Cătălina Matei.    

Un caz pe care nu îl va uita este acela al unei familii din Covasna, care s-a luptat ani buni să-şi redobândească nişte terenuri agricole şi forestiere. „Am făcut toate demersurile şi probleme lor s-au rezolvat atunci parţial. Acum o jumătate de an, familia a revenit la noi şi atunci am aflat că şi-au recuperat terenurile, dar unul din membri familiei a decedat, iar altul este paralizat. Atunci am avut un sentiment de amărăciune când m-am gândit la cei doi, care nu au mai apucat să se bucure de nimic, fiindcă rezolvarea problemelor lor a durat prea mult", spune Cătălina Matei.   

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi atins un ţel pe care vi l-aţi propus de când eraţi copil. Cum aţi reuşit?

Ca să reuşeşti, trebuie să ştii ce vrei, să ştii cine eşti şi să munceşti în mod constant pentru a deveni din ce în ce mai bun.

Care este secretul unui profesor bun?

În primul rând trebuie să cunoască materia, să ştie carte, apoi să transmită informaţii corecte, să nu aibă o atitudine superioară şi să vadă în acei studenţi nu doar nişte nume, ci nişte fiinţe umane, care au propriile lor aspiraţii.

Ce-i place:

„Îmi place să merg pe munte şi chiar fac parte dintr-un club de alpinism din Braşov. Îmi place să schiez, să mă întâlnesc cu prietenii, să mă plimb, îmi place să petrec timpul cu familia şi să călătoresc", spune braşoveaca.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac prietenii falşi, nu-mi place politica, nu-mi place neseriozitatea, nu-mi place lipsa bunului simţ şi nu-mi plac străzile cu gropi", afirmă Cătălina Matei.

Profil.

Născută. 28 septembrie 1977, Craiova

Studii. Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova

Familie. Căsătorită

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite