PORTRET Martina Ines Butnar, viitoarea stea a teatrului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din trupa de teatru a Colegiul Naţional „Unirea", iar titlul de cea mai bună actriţă în rol secundar a determinat-o să-şi dorească o carieră strălucită în actorie.

Se ghidează după sintagma: „Chiar dacă joci teatru, teatrul nu este o joacă!". Braşoveanca susţine că primul pas în ceea ce priveşte înclinaţia sa spre teatru l-au reprezentat oglinzile amplasate pe fiecare perete din camera ei.

Încă de mică îmi plăcea să mă uit în ele. Aşa mă vedeam, îmi analizam expresiile feţei şi făceam din asta un joc prin care am ajuns să mă cunosc mai bine", mărturiseşte eleva.

image

Componentă a trupei „Antract"

Viaţa Martinei s-a schimbat după ce a devenit elevă a Colegiul Naţional „Unirea". Fata face parte din trupa de teatru „Antract" a liceului. „M-a încântat ideea de a fi într-o trupă de teatru. Actoria mi se potriveşte, pur şi simplu, ca o mănuşă. Am o stimă deosebită pentru profesoara de limba română, Luminiţa Cocoş, care ne-a transmis dragostea faţă de teatru", spune Martina. Cei nouă actori şi cele trei persoane din echipa tehnică al trupei se completează perfect şi se susţin reciproc.

Cea mai bună actriţă în rol secundar

Martina spune nu va uita niciodată „Titanic vals", prima piesă în care a jucat. „Pentru acest spectacol de doar 45 de minute am lucrat şase luni, perioadă în care s-au adunat sute de ore de muncă. Aici am avut rolul unei soacre acre, rol ce mi-a adus titlul de cea mai bună actriţă în rol secundar la un festival interşcolar, desfăşurat anul trecut", a declarat tânăra actriţă.

image

Au urmat apoi participări la Festivalul de teatru „EuroArt", Festivalul Tineretului, unde trupa lor a obţinut trofeul, iar anul acesta se pregătesc pentru Festivalul Naţional de Arte pentru liceeni „LicArt", care se va desfăşura la Bucureşti.

În plus, ideea de a evolua pe scene din străinătate îi surâde mult Martinei. „După părerea mea, în actorie textul reprezintă numai 10% din piesă. Aici totul trebuie să fie perfect şi cooperarea cu colegii excelentă, astfel ca spectatorii să nu simtă că tu ai greşit, că ai uitat vreo replică. Un actor bun este acela care reuşeşte să te facă să-l asculţi indiferent de starea de spirit pe care o ai în acel moment, te face să-l  aplauzi şi să-l respecţi", consideră braşoveanca.

image

Carieră de succes în teatru

Tânăra îşi doreşte să urmeze studiile unei facultăţi de teatru. „Dacă nu eşti serios, nu ajungi să faci ceva. Trebuie să munceşti mult, să-ţi doreşti să duci lucrul la bun sfârşit atât pentru tine, cât şi pentru spectatori. Teatrul îţi dă posibilitatea să fi oricine, adică îţi oferă şansa de a încerca anumite roluri ", este de părere Martina.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este ultima piesă în care ai jucat?

Repetăm pentru o piesă contemporană de Matei Vişniec. Spectacolul se numeşte „Aşteptaţi să se mai potolească, canicula" şi l-am pus în scenă, pentru prima dată, în decembrie 2010. Aici am rolul unei mame care, cu un copil în braţe încearcă să treacă graniţa. Este destul de complicat pentru că rolul îmi impune să şi plâng.

Care este actorul preferat?

Sunt numeroşi actori care îşi fac meseria aşa cum trebuie. Îi admir şi îmi doresc, din suflet, să ajung ca ei. Meryl Streep îmi place tare mult datorită seriozităţii cu care îşi interpretează rolurile.

Ce-i place:

„Îmi place să cânt şi să ascult muzică clasică, oldie's şi arabă. Oricum, mereu îmi schimb gusturile şi ajung să ascult aproape orice gen de muzică. Îmi place literatura, să scriu şi să citesc".

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii care nu sunt punctuali. Consider că punctualitatea este o regulă de bază în comportamentul uman. Nu-mi plac cei care nu-şi respectă semenii şi cei care sunt încrezuţi şi închişi".

 Profil:

Născută: 22 iulie 1994, Braşov

Studii: Clasa a X-a, Colegiul Naţional „Unirea" Braşov

Familie: părinţi, un frate

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite