Braşov: PORTRET / Cezar Coroamă dă viaţă obiectelor vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET / Cezar Coroamă dă viaţă obiectelor vechi
Braşov: PORTRET / Cezar Coroamă dă viaţă obiectelor vechi

Braşoveanul deţine cele mai ample colecţii de obiecte vechi.  Săbii, arme şi baionete, timbre, monezi şi bancnote vechi sunt doar câteva dintre colecţiile cu care Cezar Coroamă se mândreşte.

Profil

NĂSCUT:
3 ianuarie 1976, Braşov.
STUDII: Facultatea de Drept.
FAMILIE: Căsătorit, doi copii

Dacă întrebi un anticar din ţară cine este Cezar Coroamă, va răspunde că este cel mai pasionat dintre colecţionari. Încă de la vârsta de zece ani a început să colecţioneze si să şi comercializeze obiectele aparent nefolositoare. „Mă duceam şi-mi cumpăram ziarele şi eram atent la anunţurile de mică publicitate de schimburi de timbre sau numismatică. Apoi am început să fac schimburi şi să vând. Făceam bani frumoş şi aveam de pe atunci un sentiment de independenţă. Erau şi alte vremuri şi se vindea aproape orice“, declară braşoveanul.

Mânat de curiozitate Cezar a devenit un cunoscător fin al obiectelor vechi. Şi-a cumpărat literatură de specialitate şi şi-a creat o reţea de anticari din toată ţara cu care colaborează de ani buni. Colecţiile sale de timbre şi numismatică sunt compuse din mii de exemplare foarte rare.

Afacere de familie

După ce s-a căsătorit Cezar a reuşit să-şi deschidă un magazin de antichităţi, iar la întreaga afacere participă, cot la cot soţia şi cei doi copii ai săi. În timp a reuşit să-şi realizeze şi un atelier de mobilă. Aici recondiţionează mobilă veche sau realizează piese pe comandă.

„Am realizat oglinzi de modă veche, piese cu chipul Elisabetei, toate pe tehnica şerveţelului, adică şerveţele lipite şi fixate cu lac de mobilă, care dau un aer epocal piesei. Am realizat şi vitralii la comandă, rame de tablouri şi chiar şi porţi de case“, mărturiseşte Cezar. Acum Cezar se orintează către realizarea de sobe foarte vechi şi în acest sens şi-a xeroxat manuale din vremurile apuse.

Exemplare unicat

Cezar preţuieşte cel mai mult colecţia de săbii vechi, compusă din 15 exemplare culese din toată ţara. „Am avut o sabie de la 1600, la care am ţinut foarte mult, fiind un unicat. Existau doar două exemplare în lume şi unul era la mine. Sabia a fost recunoscut de experţii din România, dar am fost nevoit s-o vând într-un moment de criză. Am luat 2.000 de dolari pe ea de la un anticar din Timişoara. Am avut şi căşti nemţeşti originale şi un tablou Isser“, spune Cezar Coroamă.

Îşi vinde din colecţii la talcioc

Cezar Coroamă participă acum la toate festivalurile şi târgurile de vechituri din ţară, dar şi la cele organizate în Braşov. Nu ratează niciunul, iar cel mai des merge la Muzeul Ţăranului Român. „Cei care cumpără piesele mele sunt interesaţi mai mult de decorarea casei cu obiecte vechi. Se vând foarte bine aparatele de călcat cu cărbuni, râşniţele vechi, lămpile de petrol, tablourile şi alte obiecte de decor“, mai spune Cezar Coroamă.

Întrebări şi răspunsuri

Copiii dumneavoastră v-au moştenit pasiunea?
Da, cred că da. Fetiţa mea are deja colecţiile ei de timbre. Deocamdată amândoi mă ajută la fiecare târg. De altfel, toată familia mea este alături de mine şi aceasta este o afacere de familie.

Aţi terminat dreptul. Nu v-ati dorit niciodată să profesaţi?

Niciodată. Am făcut această facultate de gura părinţilor mei şi mai ales pentru a scăpa de armată. Provin dintr-o familie înstărită, sora mea este medic şi părinţii mei s-ar fi suparat dacă nu aş fi terminat o facultate, dar s-au obişnuit cu gândul că eu vreau altceva. Bineînţeles că nu le convine că umblu atât prin ţară, dar nu am ce face, dacă de aici ies banii!

Ce-i place: „Îmi place foarte mult natura şi, cum iubesc antichităţile, îmi place să merg prin sate, să urc în pod şi în şură să caut eu însumi obiectele vechi“, spune Cezar Coroamă.
Ce nu-i place: „Nu-mi place deloc aglomeraţia şi nici încărcatul şi descărcatul obiectelor atunci când merg la un târg“, declară colecţionarul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite