Braşov: Thomas Oyntzen, artistul care împodobeşte grădini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri visează să implementeze în România conceptul nemţesc de pepinieră, care să se încadreze în standardele Ununii Europene.

Profil

NĂSCUT: 10 iunie 1978, Codlea
FAMILIE: căsătorit
STUDII: Facultatea de Construcţii
PROFESIE: Administrator

Thomas Oyntzen s-a născut în Codlea şi a copilărit în Ghimbav până în anii ’90 când s-a mutat împreună cu familia în Germania. Acolo a urmat un Liceu de Artă, Gymnasium Kenzingen, fiind foarte talentat la pictură. Pe parcursul anilor de liceu a avut mai multe expoziţii de grup, dar şi personale, pe care le-au găzduit saloanele de artă din Germania şi cu care Thomas se mândreşte şi astăzi, chiar dacă este o perioadă demult apusă din viaţa lui. „Faţada liceului pe care l-am urmat păstrează şi astăzi picturi de-ale mele. Fiecare elev trebuia să-şi lase amprenta pe zidurile şcolii, prin arta pe care o exercita”, spune încântat Thomas.

Pasiune moştenită

Dar altul a fost destinul bărbatului. La scurt timp de la terminarea liceului Thomas a intrat în structurile armatei din Germania, urmând cursurile unei şcoli de ofiţeri.  Acolo şi-a pus bazele visului pe care avea să-l împlinească în România. Pe perioada armatei a fost responsabil cu întreţinerea spaţiilor verzi şi aşa s-a trezit în el pasiunea pentru arbori .
Tânărul a avut legătură cu florile încă de mic. Dese ori îl ajuta pe bunicul său care făcea aranjamente florale pentru diferite evenimente. Bătrânul se ocupa şi de amenajarea grădinilor şi de la el Thomas a învăţat secretele plantelor. Ştie, din poveşti, că şi străbunicul său se ocupa mai mult de creşterea arborilor. „Amenajarea grădinilor este simplă, dar întreţinerea lor este cu mult mai complicată. Grădina trebuie menţinută într-o calitate şi într-o formă şi ai tot timpul nevoie de anumite tratamente pentru prevenirea îmbolnăvirii plantelor”, mărturiseşte Thomas.

Cultivă arbori pentru grădini şi parcuri

Experienţa modelului german de amenajări de spaţiu urban l-a determinat pe Thomas să se întoarcă în Braşov pentru a pune bazele unei afaceri. Acum bărbatul lucrează cot la cot cu soţia sa la propria pepinieră în care cultivă arbori pentru grădini şi parcuri. Are culturi de mălini, arţari, castani, arţari japonezi, conifere ornamentale de talie mică, conifere târâtoare şi multe altele. „Am decis să extind gama serviciilor şi a produselor pentru că asta cere piaţa. Acum importăm flori de grădină pe care încercăm să le adaptăm mediului din România. Avem între 350-450 de soiuri de flori şi arbori. Este important ca la clienţi să nu ajungă marfa direct din serele olandeze, ci să aibă un timp de adaptare la noi”, a spus Thomas Oyntzen. Regretul lui Thomas este că bunicul lui nu a mai apucat să vadă pepiniera pe care o are. E convins că bătrânul ar fi fost foarte mândru de el.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?
T.O.: Mi-am propus să reuşesc să extind pepiniera şi să o transform într-una adevărată, cu înalt grad de profesionalism, după model nemţesc. De asemenea, ne dorim să fim cât mai stabili pe piaţă, mai ales în aceste condiţii de criză economică.

Vă doriţi copii?
T.O.: Dacă reuşim să ne realizăm obiectivele pe plan profesional, vom face şi câţiva copii, pentru că cineva trebuie să ducă tradiţia mai departe.

Ce-i place
„Evident că-mi place să pictez foarte mult, dar nu prea am timp şi îmi pare foarte rău. Îmi plac foarte mult şi animalele”, mărturiseşte Thomas

Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de profesionalism şi că, uneori, oamenii nu-şi recunosc greşelile şi încearcă să găsească scuze pentru ele”, spune bărbatul.
 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite