Braşov: Otilia Todor aplică cele mai noi instrumente psihologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Otilia Todor aplică cele mai noi instrumente psihologice
Braşov: Otilia Todor aplică cele mai noi instrumente psihologice

Braşoveanca a studiat psihologia din dragostea pentru oameni şi din dorinţa de a-i ajuta să aibă o viaţă mai bună. Ea a adus la Braşov instrumentele de tip Feuerstein şi le aplică pe copii.

Profil

NĂSCUTĂ: 16 noiembrie 1973, Braşov
FAMILIE: Master în Psihologie, Universitatea „Lucian Blaga“, Sibiu
STUDII: căsătorită, o fată


Fiind mamă, Otilia are o sensibilitate extraordinară pentru copii. Acesta este şi motivul pentru care a ales să lucreze cu şi pentru ei. „Personalitatea mea altruistă, interesul de  a-mi ajuta pritenii şi apropiaţii, mama mea care m-a îndrumat spre cariera de psiholog, toate acestea au contribuit la ceea ce sunt eu astăzi“, mărturiseşte Otilia.

Formează studenţii ca psihologi

După absolvirea liceului, Otilia s-a înscris în prima promoţie de psihologi de la Universitatea „Spiru Haret“ din Braşov. „Am avut un mentor deosebit, conferenţiar Cornelia Tatu, căreia îi spuneam că este a doua mea mamă şi care m-a făcut să-mi fie şi mai drag domeniul în care mă pregăteam“, spune femeia. Apoi, Otilia a rămas în cadrul facultăţii ca laborantă, în prezent ocupând funcţia de lector. Între timp, a urmat un master în Psihologie pe parcursul căruia a avut ocazia să lucreze la Şcoala de hipoacuzici din Sibiu. „Am întâlnit numeroase cazuri şi am rămas impresionată. De aceea mi-am dorit să continui cu psihologia şi să pot ajuta cât mai mult oamenii“, mărturiseşte psiholoaga.
 Pentru că îşi doreşte să cunoască cât mai multe din tainele psihologiei, în prezent este doctorantă la Academia Română.

„Feuerstein, profesorul care este o istorie“

Otilia Todor consideră că instrumentele psihologice construite de profesorul Reuven Feurstein, un român care a creat acest program după Cel de-al II-lea Război Mondial din necesitatea de a lucra cu copiii care au supravieţuit holocaustului, sunt nemaipomenite. „Din câte ştiu eu, în prezent, în România se cunoaşte şi se promovează sistemul Feurestein doar la Universitatea din Cluj şi la cea din Sibiu. Eu sunt singura care şi aplic instrumentele Feuerstein şi care am avut ideea înfiinţării Asociaţiei Feurestein «Deschideţi mintea!» la Braşov“, spune femeia.
Otilia se bucură de sprijinul mai multor colegi. „Din asociaţie fac parte psihologi, medici şi cadre didactice. În prezent, derulăm un proiect la Şcoala nr.3. Aici lucrăm cu 80 de copii, majoritatea având unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Scopul metodei Feurestein este acela de a determina individul să acţioneze singur, fără sprijinul celorlalţi, şi raţional, conştientizând motivele şi necesitatea acţiunii sale. Chiar dacă metoda se aplică în grup şi este destul de greu să lucrezi astfel, eu şi colegii mergem încrezători înainte“, explică psiholoaga.

Pentru o lume mai bună

Motto-ul Otiliei este „Lumea lor, viitorul nostru!“, prin care înţelege că acei copii care ajung să depăşească greutăţile vor contribui ca viitorul tutror să fie mai bun. În plus, Otilia este sigură că se îndreaptă spre drumul cel bun datorită scrisorii de felicitare primită de la însuşi creatorul modelului, obiectivul final al psiholoagei fiind acela de a-l întâlni personal şi de a-l consulta pentru a ajuta şi mai mult oamenii.

 Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
Vrem să extindem programul şi în alte şcoli imediat după ce vom reuşi să arătăm utilitatea metodei. În plus, intenţionăm să obţinem acreditare pentru a instrui şi cadre didactice care să aplice metoda în relaţia lor cu copii la clasă.
Când aţi sesizat că metoda Feuerstein funcţionează?
Anul trecut, la şedinţele noastre participa un copil cu nevoi speciale, care nu vorbea şi nu reacţiona în preajma celorlalţi. După două luni de la aplicarea metodei am avut surpriza să constatăm că acel copil a început să vorbească.
 

Ce-i place:
„Îmi plac foarte mult oamenii şi ador să comunic cu ei, să fiu în preajma lor şi să îi pot ajuta“, mărturiseşte femeia.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place singurătatea, oamenii falşi şi mai ales cei oportunişti care abuzează de oameni şi apoi îi abandonează“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite