Braşov: Portret: Olimpia Buşilă este croitoreasa care ne ajustează hainele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov:  Portret: Olimpia Buşilă este croitoreasa care ne ajustează hainele
Braşov: Portret: Olimpia Buşilă este croitoreasa care ne ajustează hainele

De 15 ani, femeia lucrează numai în croitorie. Meseria este grea, salariul este mic, însă merge încrezătoare mai departe. 

Profil
NĂSCUTĂ:
8 mai 1978, Braşov
FAMILIE: căsătorită, are o fetiţă
STUDII: Şcoala Profesională „MIU”, Secţia Ţesătorie
FUNCŢIE: croitoreasă

Olimpia Buşilă a moştenit pasiunea pentru ac şi aţă de la bunica ei. „Bunica mea de la ţară lucra la o maşină de cusut, iar eu stăteam pe lângă ea ca să văd cum lucrează. Şi mama mea a făcut un curs de croitorie, dar nu a profesat. Doar eu am ajuns croitoreasă”, povesteşte femeia. Aşadar, încă din clasa a opta când a fost întrebată ce meserie doreşte să aibă în viitor, femeia a ştiut exact ceea ce îşi doreşte: să devină croitoreasă.

Croitoreasă de la 17 ani

Anul acesta, în luna septembrie, femeia împlineşte 16 ani de când lucrează în croitoria Titicom. Nu i-a plăcut să-şi schimbe serviciul chiar dacă meseria de croitoreasă este una grea şi deloc bănoasă. Dar femeia continuă să-şi vadă de treabă. „E greu cu banii. Cu salariul minim ce poţi face astăzi? Mergem mai departe şi sperăm să fie mai bine”, declară femeia. Olimpia s-a angajat încă de când avea 17 ani, imediat ce a termina şcoala profesională. Lucra de la 7.00 la 15.00 şi după ce termina programul mergea şi la cursurile de seral. „La început nu ştiam multe despre croitorie, dar în timp am învăţat să fac totul, iar acum pot să le fac cu ochii închişi. Am învăţat să calc, să fac dungi, să iau măsură la pantaloni, apoi am învăţat să pun fermoar şi să fac pantaloni”, povesteşte croitoreasa.

„Este greu să lucrezi cu oamenii”
În cei 15 ani de croitorie, Olimpia Buşilă a ajuns la concluzia că cel mai greu este să lucrezi cu oamenii. „Oamenii sunt dificili, nemulţumiţi şi au gusturi diferite. Atunci când îşi cumpără hainele din magazine nu se duc să le înapoieze, chiar dacă au mari defecte. În schimb, la croitorie vin mereu pentru lucruri minore. Vor ca pe bani puţini să le facem ce văd la casele de modă”, spune croitoreasa. Cele mai multe probleme le-a avut cu persoanele mai în vârstă care sunt mai mofturoase şi cu care trebuie să aibă o răbdare de fier. „Un bătrănel a venit de trei ori cu nişte pantaloni înapoi pentru că i se părea că ceva nu e bine. Trebuie să fim calmi că altfel o luăm razna”, mărturiseşte femeia.

Meserie grea
În prezent, femeia lucrează la croitoria de pe Strada Nicolae Bălcescu şi are grijă ca toţi oamenii care apelează la serviciile ei să plece mulţumiţi. „Împreună cu cele şase colege punem fermoare, scurtăm pantaloni, fuste, veste, sacouri, perdele şi călcăm diverse articole vestimentare”, spune femeia. Croitoreasa susţine că meseria ei este extrem de solicitantă, şi că, deşi îi place ceea ce face, ajunge de multe ori la capătul puterilor. „E foarte greu căci îţi obosesc ochii. Stăm jos însă ne solicităm foarte mult vederea. Toate purtăm ochelari ca să ne mai protejăm ochii”, spune femeia.
Olimpia spune totuşi că numărul clienţilor a scăzut foarte mult în ultimo aperioadă. Ori pentru că magazinele de haine oferă extrem de multe modele, ori pentru că oamenii nu mai au bani să vină la croitor. „Nu prea mai merge treaba, avem puţini clienţi. Nu ştim ce o să fie până la urmă, dar sperăm că va fi bine”, susţine croitoreasa.

Întrebări şi răspunsuri
V-ar fi plăcut să creaţi rochii?
O.B.
Da, însă este foarte greu. Cel mai mult îmi place să fac pantaloni. Asta am învăţat să fac cel mai bine şi de aceea aş vrea să fac doar pantaloni de damă sau de bărbaţi.

V-ar plăcea ca fiica dumneavoastră să aibă aceeaşi meserie?
O.B.
Nu, în niciun caz. Asta este o meserie foarte grea şi nu mi-ar plăcea ca fiica mea să muncească aşa de mult ca mine. Să se ducă la facultate şi să îşi aleagă o altă meserie. Să stea undeva la birou şi să nu muncească aşa ca mine.

Ce-i place
„Îmi plac toate florile. Trandafirii sunt cei pe care îi îndrăgesc cel mai mult”, susţine croitoreasa.

Ce nu-i place

„Nu-mi place ciorba de varză. Mănănc orice, dar să nu văd ciorba de varză”, mărturiseşte femeia.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite