O singură iubire: FC Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 42 de ani, braşoveanul Constantin Oprea a făcut un adevărat cult pentru echipa-fanion de fotbal a oraşului de la poalele Tâmpei. Suporterul „stegarilor" are în suflet numele unei singure grupări: FC Braşov. Bărbatul a adunat o colecţie impresionantă de albume cu mii de articole despre echipa favorită.

Deşi echipa a trecut prin multe momente critice, iar numărul spectatorilor care populează Stadionul „Tineretului" este redus, FC Braşov se poate mândri cu cel mai înfocat suporter pentru care ziua începe şi se termină doar cu gândul la „galben-negrii". Constantin Oprea este fanul numărul unu al „stegarilor" încă din 1969, timp în care dragostea pentru FC Braşov a prins rădăcini. Pasiunea pentru gruparea de la poalele Tâmpei s-a aprins în urmă cu 40 de ani, iar de atunci, suporterul braşovean a păstrat istoria clubului în circa 150 de albume cu poze, articole şi materiale despre „galben-negrii".

Fotbalist la FC Braşov

La sfârşitul anilor '60, Constantin Oprea a evoluat la juniorii lui FC Braşov, având privilegiul să respire acelaşi aer cu legende ale fotbalului local, precum Nae Pescaru, Adamache sau Ivăncescu, cei care erau idolii oricărui copil braşovean. „Pentru mine, cei trei erau pe un soclu, de neatins. Din acele momente s-a aprins flacăra pasiunii pentru FC Braşov, care arde şi în ziua de astăzi. Momentul Mexico '70 a reprezentat vârful de glorie al fotbalului braşovean. Faptul că am avut trei „tricolori" la Mondialul din Mexic a reprezentat o performanţă notabilă. În acekle vremuri, FC Braşov avea un cuvânt greu de spus în fotbalul autohton", este de părere fanul braşovenilor.

Prieten cu Nae Pescaru

Pasiunea interlocutorului pentru culorile galben-negre a fost apreciată şi de jucători celebri, care au marcat istoria lui FC Braşov. Astfel, Constantin este prieten foarte bun cu Nae Pescaru, cu care ţine legătura constant. „Nae Pescaru este cel mai mare fotbalist pe care l-a avut FC Braşov de-a lungul istoriei. Cea mai mare dezamăgire ca suporter am suferit-o în momentul în care Nae Pescaru s-a retras de la FC Braşov. După acel moment, timp de câteva săptămâni nu mai aveam niciun chef să merg la meciuri", a povestit cel care are abonament de 35 de ani la partidele „stegarilor".

 Sacrificii pentru FC Braşov

În timp, FC Braşov a devenit parte din viaţa lui Constantin Oprea, acesta având mii de articole, poze şi materiale cu „stegarii", pe care le preţuieşte mai mult decât orice. „Am depus eforturi considerabile ca să-mi fac această colecţie, în special financiar vorbind. Înainte de '90 nu găseam multe înformaţii despre echipă, dar eram la curent cu tot ceea ce apărea în presă. După Revoluţie, nu am ratat nicio noutate referitoare la „galben-negrii". Chiar dacă am avut mici conflicte şi cu soţia, până la urmă familia mi-a înţeles pasiunea şi m-a sprijinit.  Problema este că nu prea mai am loc în casă să-mi depozitez întreaga colecţie", a precizat cel mai înfocat susţinător al „stegarilor".

Lucescu, impresionat de colecţia fanului

Constantin Oprea a fost vizitat, în urmă cu mai bine de doi ani, de fostul selecţioner Răzvan Lucescu, actualul antrenor al Rapidului. „Juniorul" a rămas impresionat de ceea ce a găsit în casa celui care se confundă, practic, cu istoria clubului de la poalele Tâmpei.

„A stat circa trei ore la mine şi s-a uitat prin colecţia mai recentă. A rămas mut de uimire. Mi-a propus să-i dau un album şi să-mi ofere la schimb o minge cu autograf. Sincer, îmi este foarte greu să renunţ la arhiva mea, chiar şi pentru Răzvan, pe care îl consider cel mai valoros tehnician pe care l-a avut FC Braşov. Oricum, el a fost foarte de treabă, întrucât mi-a dat un tricou cu autograf şi o minge", a completat cel care a fost vizitat chiar şi de preşedintele „stegarilor", Dinu Gheorghe.

Vrea o colaborare cu FC Braşov

„Şi Dinu Gheorghe a rămas plăcut surprins de ceea ce a găsit la mine acasă. În momentul în care a intrat în dormitor pur şi simplu nu se putea deschide uşa din cauza albumelor care erau înşirate în toată camera. I-am propus lui Dinu Gheorghe să facem un colţ special undeva, la stadionul Tineretului, cu un anumit număr de albume. Mă gândesc că fanii echipei FC Braşov ar putea fi interesaţi de colecţia mea şi ar dori să citească, practic, istoria din ultimii 40 de ani a acestui club. La început a părut încântat de idee, dar apoi nu s-a mai pus în practică ceea ce discutasem", susţine Constantin Oprea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite